Vin vremuri grele
Nu ştiu a câta oară ni s-a demonstrat adevărul zicalei care spune că de ce ţi-e frică nu scapi. Aşa şi cu viitorul nostru, de cetăţeni ai acestei ţări numită România, viitor care se întrevede cât se poate de sumbru.
După ce s-a format marea coaliţie, iar Guvernul Boc şi-a intrat în pâine, am avut primele temeri referitoare la capacitatea acestuia de a gestiona problemele ţării, în condiţiile în care efectele crizei economico-financiare mondiale se făceau deja simţite şi la noi. De ce asta? Deoarece am constatat că Executivul este format din patru categorii de miniştri: unii absolut incompetenţi, alţii total dezinteresaţi de problemele de care răspund, o a treia categorie este a celor puşi doar pe căpătuială, iar a patra este a celor care nu mişcă un deget fără comanda venită de la Cotroceni sau de la conducerea partidului. Apoi, era la mintea cocoşului pentru orice om, cât de cât preocupat de situaţia politică de la noi, că această coabitare PDL-PSD va fi un dezastru.
Acum este clar că, după şapte luni de la instalare, Guvernul Băsescu-Boc a adus ţara în pragul falimentului. Spunem Băsescu-Boc, fiindcă fostul primar al Clujului nu mişcă nimic fără ordinul sau aprobarea preşedintelui, iar prin desele sale prezenţe la şedinţele Executivului, Traian Băsescu a arătat tuturor că el este şeful şi peste Guvern. Că România se află în prag de faliment nu o spunem noi, ci o spun cei de la FMI, alte organisme europene şi internaţionale, o spun specialiştii în economie şi finanţe. Şi o mai arată şi statisticile europene. Statistici care arată că, în momentul când acest guvern a fost pus în funcţie, România se afla la mijlocul clasamentului ţărilor din estul Europei, afectate de criza economică. Astăzi, ţara noastră este pe ultimul loc, aflându-se la un pas de faliment.
Cum s-a ajuns aici, toată lumea o ştie, n-are rost s-o mai comentăm. Necazul este că nu se întrevede nici cea mai mică speranţă de ieşire din nenorocirea naţională spre care ne îndreptăm, cu un asemenea şef de stat şi cu un asemenea guvern impotent. De aceea, reprezentanţii FMI, veniţi în România să vadă cum a aplicat guvernul măsurile anticriză stabilite la acordarea împrumutului, au decis să pună piciorul în prag.
Din păcate, măsurile pe care le impun lovesc tot în populaţie. După cum au declarat surse oficiale, în discuţiile cu guvernanţii, cei de la FMI au cerut disponibilizarea a 150.000 de bugetari, până la mijlocul anului viitor, îngheţarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor în acest an şi în anul viitor. Asta n-ar fi nimic, dar potrivit declaraţiilor experţilor economico-financiari, următoarea perioadă, până la finele anului, va fi deosebit de grea, din cauza blocajelor financiare, urmând să intre în faliment, pe lângă miile de firme mici şi mijlocii, unele din companiile mari din ţară. Aşadar, oameni buni, ne aşteaptă vremuri grele.