Vicepremierul Stănescu a aflat care-s păsurile aleşilor din judeţ: Legea achiziţiilor publice sufocă proiectele administraţiilor locale

Natalia Bumbac

Aleşii locali şi judeţeni au fost convocaţi sâmbătă la Deva, într-o şedinţă de lucru cu ministrul Dezvoltării Regionale şi totodată vicepremier al României, Paul Stănescu (foto). Acesta a vrut să afle de la reprezentanţii administraţiei publice care sunt principalele probleme cu care se confruntă. La şedinţă au participat în jur de 40 de primari din totalul de 69, de la toate partidele politice, precum şi şefii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara.
La finalul întâlnirii, vicepremierul a declarat că problemele în administraţia locală şi judeţeană care ar putea fi reglate la nivelul Guvernului sunt multe şi că va căuta soluţii împreună cu colegii săi. „Am vrut să mă întâlnesc aici cu toată administraţia publică locală, pentru că Ministerul pe care îl conduc reprezintă la nivel guvernamental administraţia publică locală. Am discutat despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 1 şi PNDL 2 – am discutat despre absorbţia de fonduri europene, despre proiectele pe care le au atât comunităţile publice locale, dar şi Consiliul Judeţean. La nivelul administraţiei publice locale niciodată nu au fost probleme foarte puţine, ci au fost foarte multe, şi împreună cu colegii mei parlamentari, cu domnul deputat Nistor, cu doamna ministru Intotero, cu domnul ministru Trif, cu domnul ministru Fifor, am căutat să găsim soluţii împreună, să discutăm împreună, iar la nivel de Guvern şi la nivel legislativ să găsim soluţii pentru problemele pe care le-am discutat astăzi aici”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu.

„Standardele costurilor, stabilite de Udrea“
Aşa cum era de presupus, cea mai stringentă problemă şi care practic blochează administraţia publică este cea legată de cadrul legislativ de desfăşurare a achiziţiilor publice. Această nemulţumire a fost ridicată de mai mulţi edili din judeţ. „Una dintre cele mai importante probleme este cea a achiziţiilor. La noi, pe PNDL 2, dar şi pe fonduri europene, nu s-a înscris nimeni la licitaţie. Am atras atenţia asupra standardelor de cost, pentru că ele sunt cele date de Udrea, în 2010, şi cred că ar trebui să se mai regândească acolo. Pe urmă, Legea achiziţiilor publice – am militat foarte mult la Asociaţia Municipiilor din România pentru introducerea cauţiunii, dar textul de lege este hilar. Spune în felul următor: se plăteşte cauţiune de cel care depune contestaţie la CNSC – cum este cazul Castelului Corvinilor, în momentul de faţă – 2 la sută din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 35.000 de lei. Păi e hilar! Doi la sută din valoarea proiectului de la Castel înseamnă undeva la 400.000 de lei, nicidecum 35.000 de lei. În situaţia aceasta o să avem contestaţii în continuare. Şi aici mă refer la proiectele mari, nu vorbesc de cele mici. Am mai avut o problemă cu Colegiul Matei Corvin, unde avem o sală de sport, pe Compania Naţională de Investiţii. Nu s-a făcut nimic, m-am săturat câte drumuri am făcut la Bucureşti, am tot reactualizat DALI-ul, am tot reactualizat tot felul de liste… Mi s-a spus de nenumărate ori că este prinsă în lista de investiţii, acum mi-a spus domnul secretar de stat Gâdea să stau liniştit, că este prins în lista de investiţii”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara, după întâlnirea cu vicepremierul Stănescu. Printre participanţii la întâlnire s-a numărat primarul comunei Şoimuş, Gabriel Irimie, şi el fiind nemulţumit de blocajele generate în implementarea proiectelor de prevederile din Legea achiziţiilor publice.

One thought on “Vicepremierul Stănescu a aflat care-s păsurile aleşilor din judeţ: Legea achiziţiilor publice sufocă proiectele administraţiilor locale

  • 11 septembrie 2018 la 15:54
    Legătură permanentă

    Doamna Natalia Bumbac , cred ca nu a-ti fost in sala de intilnire cu primarii, primarul Irimie nu a luat cuvantul ca sa-si exprime nemultumirile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.