„Viaţa trebuie să meargă înainte, dar cu mare atenţie“. Interviu cu prof. Suraj Moravan, de la secţia de lupte libere a LPS Cetate Deva

4 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

Majoritatea sportivilor se pregătesc acasă, după programe întocmite de coordonatorii activităţilor, după modele create special pentru grupuri şi mai ales pentru sportivii de performanţă. Unii dintre tehnicienii din judeţul nostru au creat grupuri on-line şi le predau elevilor sarcini precise de pregătire, totul pentru a-i menţine în forma sportivă necesară, odată cu revenirea la activitatea cotidiană şi la antrenamentele de pe bazele sportive. Începem seria discuţiilor pe care le-am purtat cu tehnicienii din mişcarea sportivă hunedoreană, cu profesorul Suraj Moravan, de la secţia de lupte libere din cadrul LPS Cetate Deva.

Reporter: Domnule prof. Suraj Moravan, cum vă desfăşuraţi activitatea în această perioadă de pandemie?
Suraj Moravan: Ne adaptăm situaţiei, ca toată lumea, sportul şi viaţa trebuie să meargă mai departe şi conform ordonanţelor în vigoare încercăm şi noi să ne descurcăm, să ne menţinem pe plan sportiv, cu aplicaţii de pregătire on-line.

Reporter: Cum primesc elevii dumneavoastră sarcinile de pregătire?
Suraj Moravan: Da, să ştiţi că eu am fost oarecum prevăzător. Încă de la începutul lunii martie, am ţinut legătura cu colegii din ţară, cu cei din străinătate, cei de la specialitatea lupte, am discutat cu colegii de la club şi am început să creăm grupuri pe reţelele de socializare. Astfel ne întâlnim zilnic on line, noi şi cu sportivii, discutăm, abordăm anumite teme specifice sportului şi în special luptelor.
În fiecare zi din săptămână, de luni până vineri, avem un program de antrenament, pe care la ora 14 îl discutăm, îl punem după aceea în practică. Elevii trebuie să ne trimită imagini video de la antrenamentele lor, referitor la tema lecţiei din ziua respectivă. Eu încurajez foarte mult iniţiativa şi inventivitatea sportivilor care, tot timpul este nemărginită.

Reporter: Ştiu că aveţi o grupă de sportivi valoroşi cu rezultate foarte bune obţinute la competiţiile interne şi internaţionale. Au fost sportivi care au renunţat la pregătirea din această perioadă,întreb acest lucru, deoarece am discutat cu mai mulţi oameni din lumea sportului, care au spus că din cauza condiţiilor vitrege de pregătire, unii au renunţat.
Suraj Moravan: Aş vrea să cred că nu se întâmplă acest lucru, însă din păcate doar în momentul în care ne vom întoarce efectiv în sala de antrenament vom vedea cu certitudine acest aspect. Deocamdată, în cazul nostru, al meu şi al colegilor din cadrul secţiei de lupte de la LPS Cetate Deva, nu avem asemenea semnale. E adevărat, este mult mai greu pentru noi, copiilor le este dificil să muncească acasă, avem şi sportivi care nu beneficiază de Internet, nu sunt din oraş, stau la ţară şi cu care ţinem legătura doar telefonic. Sperăm să nu ne confruntăm deci cu retragerea sportivilor, deşi se pare că ne aşteaptă încă multe luni bune fără mişcarea sportivă din sală, cu care ne-am învăţat.

Reporter: Vă lipsesc antrenamentele din sală?
Suraj Moravan: Da, categoric, ne lipsesc atât nouă, antrenorilor, cât şi sportivilor. Noi, cu toţii eram ca şi o familie, suntem o familie unită, ne întâlneam zi de zi, la antrenamente, angrenaţi mereu la competiţii, turnee. Dintr-o dată, aşa un concediu prelungit, e mult prea mult, pentru toţi, şi pentru sportivi şi pentru noi, antrenorii.

Reporter: Ce părere aveţi de aceste modificări făcute de federaţia internaţională, anulări sau amânări de competiţii?
Suraj Moravan: Ce să spun? În situaţia dată, cred că s-a luat cea mai bună decizie în cauză, dar pe lângă asta trebuie să fim atenţi, pentru că viaţa merge mai departe. Cu bune şi cu rele, trebuie să luăm cele mai bune măsuri, conform cerinţelor, trebuie să mergem mai departe. Nu putem stopa activitatea cotidiană, nu se poate opri industria, sportul, învăţământul, trebuie să mergem mai departe, dar cu mare, mare atenţie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Noi pozitivi, dar şi vindecaţi la spitalul judeţean, sanatorii şi centre speciale

Au venit ultimele date despre situaţia din sanatoriile din judeţ şi centrele speciale.

Situaţia infecţiilor cu Covid-19 în judeţ şi în ţară, în 4 mai 2020

De la începutul monitorizării, până luni, 4 mai, în judeţul Hunedoara, un număr de 534 persoane au fost confirmate pozitive...

Aparatul primit de Direcţia de Sănătate Publică nu face teste pentru coronavirus

Aparatul primit de la o firmă privată de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara pentru testarea...

Închide