Vetuţa Stãnescu: Depunem proiecte de zeci de milioane de euro

05 vetuta-stanescu-49194d  Sorina Popa

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Vetuţa Stănescu (foto), coordonează Departamentul de proiecte cu fonduri europene al instituţiei. MESAGERUL HUNEDOREAN a vrut să afle, în aceste condiţii, ce proiecte vor fi depuse pentru sesiunea 2014 -2020 de către administraţia judeţeană?

– Doamnă vicepreşedinte, este adevărat că sunt mai multe proiecte care necesită finanţare europeană care aşteaptă să fie depuse? Pe ce anume vă concentraţi mai tare? Pe infrastructură, pe problemele sociale sau pe cele culturale?
– Sigur, sunt foarte multe proiecte pe care le vom depune pentru a obţine finanţări europene şi pe care vrem să le ducem la bun sfârşit. Spre exemplu, pentru sesiunea 2014 -2020, avem proiectul privind reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean Sântuhalm-Hunedoara-Călan. În acest caz, documentele sunt aproape finalizate, proprietăţile sunt bine stabilite. Un alt proiect este Culoarul trafic Mureş-Nord, tot o infrastructură rutieră. În Regiunea Vest, din care face parte judeţul nostru, alături de Timiş, Arad, şi Caraş-Severin, nu se mai merge pe principiul primul venit, primul servit pentru finanţarea proiectelor depuse de administraţiile judeţene. Pentru drumurile judeţene sunt disponibile, în total, 43 milioane de euro, o pătrime din această sumă revenind judeţului Hunedoara, pentru investiţia Culoarul trafic Mureş-Nord.
Am înţeles că aveţi în plan preluarea tuturor cetăţilor dacice, după ce s-a văzut ce efect a avut preluarea în administrare a Sarmizegetusei Regia. Există proiecte şi pentru acestea?
– Pentru cetăţile din Munţii Orăştiei, nu, deocamdată. Dar, în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane vom depune un proiect în valoare de 5 milioane de euro, pentru conservare şi restaurare sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pe regiunea întreagă sunt alocate 25 milioane de euro. Aici e nevoie de un parteneriat cu Ministerul Culturii, pentru că se va interveni pe obiectele de acolo, care nu aparţin Consiliului Judeţean.
Apoi, un alt proiect care poate fi finanţat cu bani de la Uniunea Europeană este cel al Castelului Nopcea, de lângă Haţeg,  aflat în proprietatea Consiliului Judeţean. Proiectul este „Centru Cultural Castel Nopcea”, mai exact. Cu 5 milioane de euro, se doreşte restaurarea castelului şi amenajarea exterioară a acestuia. Castelul este acum într-o stare avansată de degradare. Mai trebuie spus că fiecare instituţie care se subordonează CJ a depus proiecte în vederea accesării de fonduri europene. În felul acesta ştim fiecare de ce are nevoie şi accesarea va fi mult mai mare.

One thought on “Vetuţa Stãnescu: Depunem proiecte de zeci de milioane de euro

  • 21 octombrie 2015 la 10:16
    Permalink

    Pe cine intereseaza ?? Ca de vazut nu se vede si nu se va vedea nimic ! De 25 de ani auzim aceleasi tampenii !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.