Comunitate

Vețel: Între autorecenzare și solidaritate

Magdalena Șerban

Administrația publică din Vețel anunță locuitorii comunei că pot primi asistență la autorecenzarea online. Pentru asta, trebuie să vină la sediul primăriei, unde vor fi sprijiniți pas cu pas. Intervalul săptămânal este de luni până joi, între orele 8:00-18:00, iar termenul limită potrivit reglementărilor legale este data de 15 mai 2022.

Indicatorii vor dicta situația exactă
Pentru prima dată în istorie, Re­cen­sământul Populației și Locuințelor se desfășoară complet digitalizat. Insti­tutul Național de Statistică pune la dis­po­ziția celor care au rezidența în România o platformă de autore­cen­zare, disponibilă la adresa recensamanatromania.ro, în care cine dorește poate completa online chestionarul. O altă posibilitate este cea a autorecenzării asistate, prin care cei care nu au mijloace tehnice, nu știu sau nu pot să se autorecenzeze pot apela la un recenzor la punctele special puse la dispoziție de fiecare primărie din țară. De asemenea, orice salariat din mediul privat sau de stat va beneficia de o zi liberă pentru auto­recenzare. E acordată doar după com­pletarea formularului de autorecen­zare și nu în avans, însă în termen de maximum 12 luni de la data realizării autorecenzării. Practic, un angajat își poate lua această zi liberă până cel târziu în mai 2023. „După cum știm, unul dintre cele mai importante eve­nimente din țara noastră este Recen­sământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Această culegere de date oferă in­formații exacte privitoare la numărul real al populației rămasă în țară și al spa­țiilor de orice fel (industriale, loca­tive, anexe etc). Ultimul recensământ general a avut loc în 2011 și ar fi trebuit să fie repetat anul trecut. Din cauza pandemiei a fost amânat pentru 2022. Așa că a venit timpul să ne mobilizăm. În ce privește populația din satele apar­ținătoare, îndemnăm la înțelegere și vă rugăm ca pentru a evita cozile și aș­teptările inutile să vă programați în prealabil la recenzori, numerele de telefon disponibile fiind 0731/260.440 sau 0731/260.429″, a afirmat primarul din Vețel, Ioan Hențiu (foto).

La fel de important
Pe de altă parte, un alt apel al edilului local se îndreaptă către proprietarii de pensiuni și acele persoanele fizice care doresc să dea o mână de ajutor și să cazeze refugiați din Ucraina. Le reamintește că în prealabil trebuie să-i înștiințeze pe lucrătorii Postului de Poliție Vețel despre intenția de aju­to­rare. „Sunt mulți oameni cu suflet mare și nu rămân indiferenți la stri­gătul de durere al celor pe care con­flictul armat din Ucraina i-a lăsat fără acoperișul de deasupra capului, poate fără mașină și/sau alte bunuri obținute din strădania lor. Să ne punem puțin în locul acestora și să ne imaginăm că oricare dintre noi poate trece printr-o situație similară. Ba mai mult, unii și-au lăsat părinții și bunicii în urmă, tocmai pentru a-și salva copilașii. Au luat calea României, fugind de moarte. Îi felicit pe membrii comunității noas­tre pentru empatia manifestată și sper din toată inima ca pacea să revină în lume. Suntem greu încercați, ba de pandemie, ba de nevoi și greu­tăți, ba de nesiguranță, dar cel mai greu e când e război. Doamne ajută să fie bine”, a încheiat primarul comunei Vețel.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.