Politica si administratie

Veţel, comuna cu Internet de la Bill Gates

Magdalena Şerban

Datorită faptului că pe teritoriul său îşi desfăşoară activitatea Termocentrala Mintia şi alte unităţi economice, despre Veţel se spune că are cel mai mare buget dintre comunele din judeţ, mai mare ca unele oraşe. Aşa stând lucrurile, se înţelege că agenda aleşilor locali nu poate fi săracă. Să vedem, însă, care sunt ultimele realizări ale edililor din comuna Veţel.

Deschidere spre lume
Încet, încet, beneficiile Internetului pătrund şi în lumea satelor. Comuna Veţel este un exemplu în acest sens, deoarece navigarea sau comunicarea pe Internet par să fie la ele acasă în această comună de pe Valea Mureşului. Cum s-a ajuns aici? Comuna Veţel a fost inclusă în Programul Biblionet, un program naţional, al cărui scop este dotarea bibliotecilor publice din România cu calculatoare şi software, care să le asigure accesul şi comunicarea pe Internet.
Proiectul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill &Melinda Gates, pentru o perioadă de cinci ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi toate bibliotecile publice româneşti. Pentru realizarea acestui program, Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.
Ca urmare a includerii comunei Veţel în Programul Biblionet, la biblioteca din satul centru de comună au fost instalate cinci calculatoare cu conexiune la Internet. „Este o onoare şi o mare realizare a noastră, ca locuitorii comunei să beneficieze de facilităţile oferite de acest parteneriat. Încercăm, pe cât putem, să ţinem pasul cu tehnica şi să ne adaptăm condiţiilor moderne. Doar nu suntem departe de Deva, ca  distanţă, de ce am fi ca şi condiţii de trai’’, ne spune, mulţumit, Ioan Henţiu (foto), primarul comunei Veţel. „Acum, le este mult mai uşor locuitorilor din comuna noastră să afle informaţii din toată lumea, dar şi să ţină legătura cu cei plecaţi de acasă, şi care s-au stabilit pe alte meleaguri”, mai arată edilul şef din Veţel. 

Agendă de lucru plină
Să nu se înţeleagă că doar Biblionetul i-a interesat pe edilii comunei Veţel. Igienizarea şcolilor, pentru ca viitoarele cursuri să se desfăşoare în condiţii „,ca la carte”, curăţarea foselor septice sau decolmatarea văilor – sunt doar câteva din lucrările care s-au aflat pe agenda de lucru a primarului Henţiu şi administraţiei locale, în această perioadă. De asemenea, s-a finalizat iluminatul public, fiind înlocuite aproape 800 de lămpi din reţeaua comunală. Pe de altă parte, persoanele cu handicap şi veteranii de război, care nu deţin păduri în composesoratul comunei, au primit din partea administraţiei locale necesarul de lemne pentru încălzirea locuinţelor pe timpul iernii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura