Veţel: ar fi bună o extindere de gaz metan

15 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

În condiţiile în care lemnul de foc este din ce în ce mai greu de găsit, iar tarifele dictate de preţul pieţei nu sunt chiar mici, multă lume alege să folosească gazul metan. Însă nu există reţea peste tot, aşa că în cazul unora rămâne o dorinţă de materializat în viitor. La Veţel, de exemplu, se vizează extinderea reţelei.

„La ora actuală, avem gaz metan în satele Veţel, Leşnic, Herepeia şi Mintia, dar există solicitare de extindere făcută de către noi la Ministerul Dezvoltării şi pentru celelalte localităţi aparţinătoare, mai puţin cele de munte. Pentru a concretiza un asemenea proiect, e nevoie de finanţare. Să vedem dacă noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) va permite, după cum am înţeles, accesarea unei componente pentru a dezvolta acest palier. Dacă nu, ne vom reorienta. Este o utilitate comodă, pe care mulţi o preferă în detrimentul încălzirii pe lemne. Nu implică costuri cu transportul, tăierea şi depozitarea etc. Iar dacă tot am punctat acest subiect, vreau să anunţ că va începe distribuirea lemnului de foc către populaţie, dar după finalizarea procedurii de licitaţie pentru exploatare. Instituţiile publice au sistem de încălzire pe gaz, deci nu trebuie alimentate cu lemne. Deţinem circa 360 de hectare de fond forestier în proprietate, iar către populaţie dăm lemn doar la cerere. Momentan, în jur la 60 la sută se încălzesc cu gaz, iar unii comută când pe gaz, când pe lemne. Nu ne confruntăm cu o criză a lemnului de foc. A fost discutat de către cetăţeni doar preţul, dar oamenii au avut de unde să procure lemn”, a arătat Ioan Henţiu (foto), primarul comunei Veţel.
Acesta a mai precizat că la fel ca şi în alte zone ale judeţului şi ţării, există probleme cauzate de transportatorii de masă lemnoasă care nu respectă tonajul impus de legislaţie, stricând drumurile comunale. Necazul e că tot pe conducerea locală cade sarcina de a face reparaţiile ce se impun.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Elevii merituoşi şi cuplurile de aur, premiaţi de conducerea comunei Hărău

Cuplurile longevive, care au marcat cinci decenii de căsnicie, dar şi elevii cu rezultate meritorii au fost premiaţi de administraţia...

Răsturnare de situaţie! Pe cine susţine fostul primar 4 X 4 la alegerile locale din toamnă? Florin Oancea: Mircia Muntean mă susţine pe mine în cursa pentru un nou mandat de primar al Devei!

După ce unul dintre candidaţii la funcţia de primar al Devei a declarat că îi va propune, dacă va câştiga...

O clipă de neatenţie, soldată cu moartea unei micuţe

O fetiţă de aproape doi anişori a fost scăpată de sub supraveghere şi a ieşit în faţa unei maşini. Fetiţa...

Închide