Comunitate

Veşti bune de la Răchitova

Frumoasa biserică din satul Vălioara, comuna Răchitova, ce datează din 1880, a avut parte, săptămâna trecută, de slujba de sfinţire susţinută, în prezenţa Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, de un sobor de 12 preoţi, printre care şi părintele paroh de aici, Laurenţiu Herdan. Pictura a fost restaurată de acelaşi maestru Ioan Albulescu, din Bucova, judeţul Caraş Severin, absolvent al Şcolii de pictură bisericească de pe lângă Patriarhia Română, cel care a „dat viaţă“ şi picturii din cadrul bisericii din Boiţa.

Lucrările de renovare a bisericii din Vălioara, atât în exterior, cât şi în interior, au început acum un an. „Nu a fost extrem de degradată cum era, de exemplu, cea din satul Boiţa. Din acest motiv, şi lucrările au durat mai puţin. Banii din bugetul local, ajutorul de la Consiliul Judeţean, precum şi donaţiile de la enoriaşi, toate au fost definitorii pentru renovarea acestui loc de rugăciune. Vreau să le mulţumesc tuturor, pentru sprijinul acordat bisericii, precum şi Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, care, de fiecare dată când a fost nevoie, ne-a fost alături“, ne spune Eugen Dorel Băiconi (foto), edilul-şef al comunei Răchitova. După ce am reuşit finalizarea lucrărilor de restaurare a celor două biserici, cea din Boiţa şi cea din Vălioara, acum se lucrează la o cale de acces la lăcaşul de cult din Ciula Mică, iar de la anul, vor primi susţinere şi cele din Ciula Mare şi Răchitova, precum şi bisericile de alt rit decât cel ortodox, dacă va exista solicitare“, spune primarul Băiconi.

Alte investiţii în derulare

Administraţia locală se mai poate mândri cu finalizarea lucrărilor de reparaţii din interiorul Căminului Cultural din Boiţa, iar acum, pe agenda de lucru este însemnată şi zugrăvirea Şcolii Generale, clasele I – VIII, din centrul de comună, cu ajutorul celor 25.000 de lei primiţi prin H.G. Tot prin H.G., se va concretiza alimentarea cu apă şi canalizarea în satul Răchitova. „Sperăm să fie scoasă cât mai repede la licitaţie execuţia. Alimentarea cu apă şi canalizarea reprezintă puncte prioritare care trebuie să fie realizate pentru comunitate“, adaugă Eugen Dorel Băiconi, edilul şef al comunei. După cum se vede, sunt veşti bune de la Răchitova. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura