Veste proastă pentru locuitorii Devei şi nu numai, la final de an. Termocentrala Mintia, la un pas să fie închisă

15 decembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Adriana Năstase

Dacă până acum erau probleme la Termocentrala Mintia că nu este suficient cărbune, sau că nu sunt condiţii normale în vestiare şi băi, iată că toate acestea par nimicuri pe lângă două mari pericole care stau ca sabia lui Damocles deasupra produ­cătorului de energie electrică.
Ambele vor duce la închiderea Termocentralei Mintia. Că va fi închisă din ianuarie 2021 sau în vara anului viitor nu este aşa de important. Cert este că unitatea economică nu mai are voie să funcţioneze, deoarece, pe de o parte, de şapte ani ea nu are autorizaţie de mediu şi, pe de altă parte, că nu mai poate achiziţiona certificatele verzi pentru emisiile de carbon, cerinţă impusă de Uniu­nea Europeană. Cu alte cuvinte, toate conducerile care s-au perindat pe acolo de 10 ani încoace nu au făcut nimic ca să intre în legalitate din punct de vedere al protecţiei mediului.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a informat conducerea CEH că de la 1 ianuarie 2021, ter­mocentrala de la Mintia nu va mai putea func­ţiona, deoarece nu are autorizaţie pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru următorii 10 ani. În aceste condiţii, şefii CEH au formulat un răspuns prin care solicită o păsuire.
Directorul Termocentralei Mintia, Mircea Birău, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „sperăm ca prin solicitarea conducerii Complexului, adică de a ne mai păsui, să nu ne închidă în ia­nuarie 2021, să pelungim momentul acesta. Iar în ceea ce priveşte procesul pentru autorizaţia de me­diu, poate că judecătorii nu vor da sentinţa finală în 22 decembrie 2020. Totuşi, suntem înainte de săr­bătorile de iarnă, mai trebuie să ni se dea o şansă”, a spus Mircea Birău.
Tribunalul Hunedoara a stabilit că în 22 decem­brie 2020 va da sentinţa finală în dosarul în care CEH se judecă cu Garda de Mediu pentru că Termo­centrala Mintia funcţionează fără autorizaţie de mediu din 2013 încoace.
Vom vedea dacă magistraţii vor da verdictul final înainte de Crăciun. Oricum, situaţia este foarte gra­vă la Mintia şi se pare că, de data asta, termo­cen­trala nu mai are scăpare şi va fi închisă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un nou program european, câştigat de Universitatea din Petroşani

Magdalena Şerban În baza unui proiect cu finanţare europeană, Uni­versitatea din Petroşani, în parteneriat cu Uni­versitatea din Bucureşti, vizează sprijinirea...

Bulina neagră

Ioan Chirilă, de 42 de ani, din municipiul Hunedoara Pentru că a fost judecat şi condamnat la un an şi...

Bulina albă

Dr. ing. Artur Găman, directorul general al Insemex Petroşani Pentru că toate cele cinci lucrări de cercetare, brevetate sau in...

Închide