Actualitate

Vasile Dîncu: Este prima duminică de alegeri, fără PSD! Este semnalul unei crize profunde

Europarlamentarul PSD, Vasile Dîncu, face o analiză amplă și încearcă să identifice cauzele pentru care s-a ajuns ca PSD să nu fie pe buletinul de vot în ziua alegerilor. Dîncu arată că PSD a făcut greșeli structurale, a produs multă dezamăgire și ar fi nevoie de o pauză de la guvernare pentru a lăsa partidul să respire și să producă o nouă generație de lideri, arată Stiripesurse.

Confortul unei alianțe conjucturale
„Astăzi este prima prima duminică de ale­geri fără noi, fără PSD. Prima duminică în care oamenii de stânga din România nu au un can­didat pe buletinul de vot. Este prima duminică în care nu suntem prezenți în confruntarea directă a ideilor și valorilor, în care vocea social-democrației românești este absentă.
Nu este doar o dezamăgire, ci și un semnal clar al unei crize profunde pe care trebuie să o privim în față, cu sinceritate și curaj. Am ajuns aici din cauza propriilor noastre erori strate­gice și a unei lungi serii de concesii care ne-au slăbit identitatea. Lipsa asumării clare a valo­rilor de stânga, a unui mesaj autentic și cura­jos, ne-a făcut să părem că ne ascundem sub ra­da­rul politicii, sperând că vom supraviețui prin tă­cere și compromis. Am greșit atunci când am crezut că putem înlocui proiectele și viziu­nea cu strategii de moment, atunci când am preferat confortul unor alianțe conjunc­tu­rale în locul fidelității față de valorile social-democrației.
O parte a vinei noastre este și neputința in­te­lectuală de a gândi politica drept un proiect real și coerent, preferând să îmbrățișăm ideea că politica se reduce exclusiv la vânătoarea de voturi și la aritmetica unor coaliții pragmatice. Această superficialitate ne-a costat scump și a subminat esența însăși a demersului nostru politic.
Am uitat că politica autentică se face printre oameni, nu în studiourile de televiziune, nu cu pre­zențe cumpărate minut cu minut, ci în dialog deschis și sincer cu oamenii, pentru cǎ ei sunt cei care ne-au dat mereu puterea și în­crederea lor.
Am greșit acceptând schimbarea formală sau împrospătarea fără substanță, dezideolo­gi­zarea și fuga de idei, promovarea confor­mis­­mului și a unei unanimități ucigătoare. Ne-am lăsat dominați de lașități sau de lehamite și am organizat linșajul celor care îndrăzneau să atragă atenția asupra erorilor noastre. Am promovat lideri-surogat pentru funcții im­por­tante în executiv sau în structurile noastre de reprezentare, uitând că unanimitatea impusă nu este niciodată o soluție viabilă”, a spus Dîncu.

Nu are o linie, o direcție
„Mulți oameni m-au întrebat, în ultimele zile, care este linia partidului, iar astăzi mulți vor rătăci în fața urnelor, cu îndoieli tăcute și între­bări nerostite, fără certitudinea că votul lor este cel potrivit.
Astăzi este prima duminică fără noi, prima duminică în care vocea stângii autentice lips­ește de la vot. Este o duminică în care mulți dintre noi vor merge la urne cu neîncredere, în lip­sa unei direcții clare. Este prețul plătit pen­tru concesii repetate, superficialitate și lipsa curajului.
Și poate că acest sentiment al îndoielii și al incertitudinii este împărtășit și de alți români, care simt la fel, care simt că astăzi nu avem de ales între idealuri, ci între temeri și com­pro­misuri. La fel ca mulți dintre românii care as­tăzi merg la vot, nici noi nu mai avem în­cre­dere în unanimități impuse și în discursuri construite din frică și din resentimente.
Dacă noi, la PSD, nu ne-am asumat curajul unei decizii colective privind direcția votului de astăzi, sper că nu este din cauza unui com­promis mărunt, ci mai degrabă din cul­pa­bi­litatea unor decizii anterioare dezastruoase sau din recunoașterea faptului că electoratul poate fi mai înțelept decât noi în anumite momente.
După aceste alegeri fără noi, va trebui să decidem ce drum vom urma: calea opoziției, în care ne curățăm și reconstruim sau pe cea a compromisurilor și concesiilor, în numele unor comandamente naționale ori pentru a păstra privilegiile unora. Nu va fi ușor de decis, dar ne trebuie curajul de a ieși din acest cerc al lașității și al lipsei de asumare, din care profită mereu doar unii.
Această duminică este momentul ade­vă­rului, dar și al unei mari responsabilități. Nu trebuie să pornim o vânătoare de vrăjitoare și nici să căutăm țapi ispășitori. Trebuie, însă, să avem curajul unei asumări demne și sincere a eșecului din partea noastră, a celor care am condus partidul.
Renașterea PSD nu înseamnă doar schim­ba­rea liderilor, ci reconectarea la realitatea oa­menilor. Este timpul unui contract social nou cu România, în care PSD este garantul echi­librului, justiției sociale și al democrației par­ticipative.
Avem datoria să lăsăm partidul să respire, să lăsăm să apară o nouă echipă, formată din oamenii valoroși care există peste tot în jurul nostru, dar pe care nu i-am văzut sau nu am avut curajul să îi promovăm.
Avem șansa să reconstruim un proiect autentic, să fim din nou naturali și sensibili, să reînvățăm empatia față de cei pe care dorim să îi reprezentăm. Să coborâm din nou între oameni, să le ascultăm grijile și speranțele, să ne regăsim alături de ei în bătăliile cotidiene pentru dreptate socială și solidaritate.
Social-democrația românească nu se termină astăzi, dar această primă duminică fără noi trebuie să fie ultima în care lipsim. Este un moment greu, dar și o oportunitate imen­să pentru renașterea autentică a stângii românești. Avem oameni de valoare, avem istorie și, mai ales, avem viitor. Este momentul să le punem pe toate la lucru, cu modestie, onestitate și încredere.
Astăzi simțim lipsa vocii noastre, dar mâine trebuie să reînvățăm să vorbim clar, tare și sincer. Să ne ridicăm din tăcere și să rede­ve­nim speranța celor mulți. Pentru că fără oa­meni social-democrația este doar o pro­mi­siune neîmplinită”, a adăugat Dîncu. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura