Vânători „de top” ai judeţului

Carmen Cosman

Sunt în funcţii-cheie, au bani – din salariile generoase ori din familie, nici nu mai contează – şi, mai ales, pasiune. Vorbim despre „primii vânători” ai judeţului, cei pentru care vânătoarea reprezintă un sport pentru care îşi fac mai mereu timp liber.

Uniţi de aceeaşi pasiune

Fie că au înfiinţat alte asociaţii ale vânătorilor şi pescarilor, ori fac parte din tradiţionala Asociaţie Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, sunt uniţi de aceeaşi pasiune: vânătoarea. Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor publice judeţene sau locale, ori directori ai direcţiilor din judeţul Hunedoara alocă sume importante şi timp pentru acest sport deloc ieftin. Ca să fii vânător adevărat, nu este suficient să ai puşcă şi un permis de vânătoare, ci de mult mai multe, printre care un echipament adecvat şi multă răbdare, pentru că uneori, este nevoie de ore întregi doar ca să pândeşti vânatul.

„Căpriorul Mărtineşti” şi preşedintele CJ Hunedoara

Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, este unul dintre cei mai vechi vânători ai judeţului. Spune, de fapt, că are tradiţie în familie şi încă de la şapte ani îl însoţea pe tatăl lui la vânătoare. Mult mai târziu, însă, a ajuns să vâneze singur şi să nu fie doar gonaş. Iniţial, era membru al AJVPS, dar ulterior şi-a creat, împreună cu alţi parteneri de vânătoare, propria asociaţie, „Căpriorul Mărtineşti”. Asociaţia independentă din care face parte preşedintele CJ Hunedoara ar avea, conform unor date, cea mai întinsă suprafaţă. Deţine nu mai puţin de şase domenii de vânătoare în judeţ şi a fost acuzat chiar că a asfaltat cu bani de la CJ, drumurile care duc spre aceste fonduri de vânătoare. Moloţ spune, însă, că e prostie, mai ales că unele dintre căile de acces au fost asfaltate încă de pe timpul comuniştilor. „Fac parte dintr-o asociaţie care are şase fonduri de vânătoare şi peste 100 de membri vânători. Vânez cam puţin, mai ales în ultima perioadă, pentru că nu prea am timp. În tot sezonul, cred că am fost doar la trei partide de vânătoare Tatăl meu a fost vânător şi încă de la şapte ani mă lua cu el”, spune Mircea Moloţ. Ultima oară a fost, însă, la vânătoare, chiar duminică, iar cel mai important trofeu din panoplia sa este cel al unui cerb lopătar, pentru care, în 2007, a luat medalia de aur în Ungaria. Împreună cu Moloţ, din această asociaţie face parte şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Costel Avram, care are şi el permis de vânătoare de ceva ani, dar şi alţi politicieni hunedoreni ori primari din judeţ.

Nu ratează nici o partidă

Şi Lucian Heiuş, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, este un împătimit al vânătorii. Pentru el, nu există noţiunea „nu am timp”. „Sunt de aproximativ 15 ani vânător şi mă duc cât pot de des”, spune Heiuş. Face parte  din AJVPS, dar, împreună cu alţi parteneri, a înfiinţat şi o altă asociaţie, „Corviniana”, care deţine patru domenii de vânătoare în Hunedoara, Valea Jiului şi Orăştie. Se poate lăuda cu un trofeu, de aur, la mistreţ, împuşcat chiar în urmă cu mai puţin de două săptămâni. Pentru mistreţi, se iau în calcul colţii animalului şi nu dimensiunile lui. Şi tot la capitolul vânători pasionaţi, se poate înscrie rectorul Universităţii Petroşani, Emil Pop, care e aşa de mândru de pasiunea lui, încât şi-a postat pozele pe site-ul instituţiei de învăţământ superior.

S-a lăsat de vânătoare

Un alt vânător de frunte ar fi putut fi considerat primarul Devei, Mircia Muntean, dar el s-a cam lăsat. „Nu am mai fost de trei ani la vânătoare. Nu îmi permitea timpul şi nici nu îmi place în mod deosebit. Oricum, cred că sunt singurul vânător din ţară care nu a împuşcat nimic, niciodată. Parcă, mai demult, un iepure, dar cam atât”, a declarat Mircia Muntean.

One thought on “Vânători „de top” ai judeţului

  • 7 februarie 2012 la 8:55
    Legătură permanentă

    MIRCIA MUNTEAN este cel mai mare vanator hunedorean. Desi nu a fost la vanatoare de trei ani, a puscat saptamana trecuta, dintr-o singura lovitura, crancena dupa unii, o turma de iepuri de la iepuri in bermude la iepuri cu morcovul in brate. Valoarea trofeului se ridica la 5 miliarde de lei vechi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.