Valea Jiului rămâne de astăzi fără operatorul de gunoi

Sorina Popa

Compania Supercom nu va mai opera pe teritoriul Văii Jiului, după doi ani de funcţionare în această zonă a judeţului nostru. Motivul? Nu toţi primarii din zonă sunt de acord cu o creştere a tarifului, potrivit OUG 74/2018. În fapt, creşterea tarifului nu afectează populaţia, pentru că, oricum primăriile din Valea Jiului încasează de la locuitori un preţ mai mare la gunoi, decât plătesc către Supercom.

Primăriile dau o parte din taxa încasată de la populaţie
Din acest motiv, operatorul de gunoi se retrage din zona cu pricina. Ce se va întâmpla în aceste con­diţii? Se ştie că în anul 2018, Supercom a câştigat licitaţia pentru activitatea de gestionare a deşeurilor în Valea Jiului. Compania mai administrează şi groa­pa ecologică de gunoi de la Băcia. Potrivit lui Dan Stoian, directorul ADI Deşeuri, lucrurile stau în felul următor: OUG 74/2018 vine să echilibreze situaţia gestionării deşeurilor, după ce licitaţia a fost câş­tigată pentru un anumit număr de locuitori, iar operatorul s-a trezit că nu prestează decât pentru jumătate dintre ei. Asta duce la pierderi financiare masive. De unde şi plecarea Companiei Supercom din Valea Jiului. De ce nu sunt toţi primarii de aici de acord cu aplicarea unor tarife corecte, nu se ştie. Cert este că dacă nu sunt toţi de acord nu se poate face nimic. Acum, Valea rămâne fără operator de gunoi.
Prefectul Călin Marian a fost solicitat să instituie situaţie de urgenţă aici, pentru ca primăriile să poa­tă să gestioneze ridicarea gunoaielor şi transportul lor fără să fie obligate să organizeze licitaţii, lucru care ar dura foarte mult. Iar deşeurile ar umple ora­şele.

Analiza cu cei de la Mediu
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe pre­fectul judeţului, Călin Marian, ce se va întâmpla în aceste condiţii?
„Voi discuta cu cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, ca să putem institui în Valea Jiului situaţia de urgenţă pentru gunoaie. Vom face o analiză cu cei de la APM şi apoi voi lua o decizie în cel mai scurt timp”, a declarat prefectul de Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.