Valea Jiului mai are doar 98 de veterani de război

24 septembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Mulţi dintre veteranii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial au provenit şi din Valea Jiului. Înrolaţi în Batalionul 9 Vânători de Munte, ei au luptat atât în campania din est, cât şi în cea din vest. După încheierea conflagraţiilor, în Valea Jiului locuiau circa 12.000 de foşti combatanţi, transformaţi în veterani de război. În anul 1994, când a fost înfiinţată Asociaţia Veteranilor de Război din zonă, în Vale mai trăiau doar 4.000 dintre aceştia.
După 16 ani, în zona cuprinsă între Petrila şi Uricani, mai trăiesc  doar 98 de foşti combatanţi, cu vârste cuprinse între 86 şi 95 de ani. Acestora li se adaugă şi 457 de văduve ale veteranilor de război. „Vârsta şi bolile sunt de vină pentru reducerea numărului veteranilor. În câţiva ani, va rămâne doar asociaţia şi amintirea că au existat veterani de război şi în Valea Jiului”, spune Vasile Murgilă, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Valea Jiului.
Printre cei care au luptat în ultimul Război Mondial se numără şi Ion Gavrilă. După cum spune veteranul, el a ajuns subofiţer pentru că fugea repede şi vorbea tare. Lucruri care nu mai sunt valabile şi în prezent. „Am terminat armata ca subofiţer şi am ajuns la acest grad, pentru că fugeam repede şi strigam tare. Acum, la 90 de ani, aceste lucruri nu mai sunt însă valabile. Abia mai merg, de strigat nici nu se mai pune problema, iar de auzit, nici atâta”, spune nonagenarul veteran de război.
Pe de altă parte, tot mai puţini sunt şi foştii deţinuţi politici din Valea Jiului, al căror număr s-a redus la doar un sfert. Astfel, dintre cei 735 de luptători împotriva comunismului existenţi în zonă la înfiinţarea în urmă cu 20 ani a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, doar 150 mai trăiesc astăzi.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Programul la televizor, singura diferenţă

Libertatea este o noţiune vagă, mai ales atunci când o ai şi nu ştii ce să faci cu ea. Scuzată...

Locuri de munca vacante 24 septembrie 2010 Hunedoara

l zidar rosar-tencuitor - 16; l zidar pietrar - 6; l vopsitor industrial - 11; l vânzător - 13; l...

„Escaladă auto” la Straja Lupeni

Nume grele din rândul piloţilor licenţiaţi şi medaliaţi în competiţiile naţionale şi un numeros grup de piloţi amatori se vor...

Închide