Vaccinarea bebeluşilor împotriva TBC, în aprilie

Nicoleta Popa

Vaccinarea nou-născuţilor împotriva TBC a fost sistată până în aprilie. După ce Ministerul Sănătăţii a dat undă verde vaccinării bebeluşilor cu BCG (Bacillus Calmette Guerin), săptămâna trecută, reprezentanţii acestui minister au dat ordin să se retragă de urgenţă din maternităţi toate dozele expirate. Vaccinarea nou-născuţilor va fi reluată atunci când Institutul Cantacuzino, care este producătorul vaccinului anti-TBC, va pune în funcţiune noua linie tehnologică.

În pericol să se îmbolnăvească

Până atunci, bebeluşii sunt în pericol să contacteze această boală oricând. Astfel, medicii le sfătuiesc pe mămici să nu îşi expună copiii.

„Important este ca mămicile să evite contactul nou-născuţilor cu persoanele bolnave, şi să urmeze indicaţiile medicilor de familie. Vaccinarea împotriva tuberculozei va fi reluată imediat ce vom primi dozele de la Ministerul Sănătăţii, iar copiii vor fi imunizaţi de către medicii de familie. Trebuie să precizez că în judeţul Hunedoara nu au fost vaccinaţi copii cu vaccin expirat. Am avut într-adevăr un lot care a expirat în 31 decembrie 2009, dar după acea dată nu am folosit nici o doză din ele. Celălalt lot a expirat la 31 ianuarie, anul acesta, iar stocurile au fost blocate”, a declarat dr. Cecilia Birău, directorul adjunct al Direcţiei pentru Sănătate Publică Hunedoara.

Doctorul Camelia Ionescu, şeful compartimentului Neonatologie, din cadrul Spitalului de Urgenţă Deva, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că nu este nici o problemă dacă bebeluşii nu sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei. „Vaccinul BCG se poate face oricând, se poate administra la un an, la doi ani. Numai la noi în România se mai face acest vaccin, în alte ţări europene nu se mai face de ani buni, în America, BCG-ul nu se mai administrează nou-născuţilor din anii ‘70”, a precizat medicul Ionescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.