Comunitate

V-a fost dor de Dragobete? Invitație la spectacol

Magdalena Șerban

Urmează Dragobetele, sărbătoarea iubirii în dulcele stil românesc. Prin urmare, sun­teți așteptați la spectacol în data de 23 fe­bruarie, ora 17:30, la Teatrul de Artă Deva.

Să iubim românește!
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara și Centrul de Cultură şi Artă Hunedoara. Intrarea este liberă și se face pe bază de invitații ce pot fi găsite la agenția teatrală, începând de astăzi, în intervalul orar 9:00-16:00. “Manifestarea se numește, sugestiv, Dor de Dragobete…, deoa­rece valurile pandemice ne-au pus frână în organizarea multor reprezentații artistice printre care și aceasta. Obișnuiam să punem în scenă câte un program pregătit cu prilejul sărbătorii noastre tradiționale, închinată celui mai profund sentiment și probabil celui mai nobil, dragostea. În fond, Dragobetele este asociat cu vechi tradiții și semnificații adânci în cultura românească, depășind cu mult simbolistica sărbătorii de import – Valentine’s Day. Înainte de toate, Dragobetele reprezintă sfârșitul și totodată începutul unui nou anotimp. Vă aşteptăm să petrecem împreună o bucată de timp în care muzica va deveni o bucurie a sufletului și să întâmpinăm primăvara care mereu ne cu­cerește prin optimism, renaștere și culoare“, a fost mesajul transmis de Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara. Vor cânta pentru public tinerii și talentații interpreți de muzică populară Aida Busuioc, Alisa Toma, Larisa Petruț, Cătălina Furdui, Bianca Mara, precum și Alexandru Pal și Roxana Reche, acom­pa­niați de Ansamblul Profesionist Drăgan Muntean. Coregrafia îi aparține lui Mircea Resiga, scenografia este semnată de Ma­riana Lemneață, iar dirijor va fi binecunoscutul George Cîlțea.

Ce spune tradiția
Reamintim că Dragobetele, zeu al dra­gos­tei în Panteonul românesc, era sărbătorit în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. Sărbătoarea are dată fixă de cele­bra­re în acelaşi sat, dar variabilă de la zonă la zonă (24 şi 28 februarie; 1 şi 25 martie). Însă de ceva vreme, Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, fiind sărbătorit la data de 24 februarie care nu este întâmplător aleasă, constituind de­butul anului agricol. Potrivit dicţionarului „Pan­teonul românesc”, prof. dr. Ion Ghinoiu, Ed. Enciclopedică, 2001 – Dragobetele este considerat Cap de primăvară, Cap de iarnă, fiu al babei Dochia şi cumnat cu eroul vege­taţional Lăzărică (Muntenia, Dobrogea, Ol­tenia, Transilvania).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.