Uricani: tranziţie de la minerit la diverse activităţi, pe bani europeni

26 aprilie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

La întâlnirea recentă cu cei 15 reprezentanţi ai Comisiei Europene, primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu (foto), a subliniat importanţa implementării unor proiecte menite să dezvolte zona greu încercată a Văii Jiului, mai ales în condiţiile desfiinţării mineritului.

“Este necesară, în primul rând, finalizarea ultimilor kilometri ai drumului spre Herculane. Mai apoi, am adus în discuţie câteva idei de dezvoltare, printre care amintesc înfiinţarea unui complex turistic-muzeal, de agrement, sport şi aventură, pe care l-am intitulat, sugestiv, «Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat». Bineînţeles, este o formulă de prezentare şi conturare, nu trebuie neapărat să rămână exact aşa. Ne dorim un muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale al Văii Jiului, un muzeu al mineritului, atât de reprezentativ pentru locurile noastre, terenuri de sport şi zone de pescuit, precum şi multe alte obiective ce ţin de drumeţiile montane, itinerarii şi orice posibilitate de petrecere a timpului liber. Am inclus şi organizarea de evenimente tradiţionale, tot cu scopul de a atrage turişti. În luna iunie este posibil să primim vizita unor specialişti europeni, ceea ce va constitui un pas mare spre punerea în aplicare a propunerilor şi evaluarea la faţa locului. Vrem ca Valea Jiului să nu rămână izolată, ci să reprezinte o poartă de intrare. Am ridicat şi problema asigurării cofinanţării la toate programele investiţionale enumerate, noi fiind foarte slăbiţi din punct de vedere economic. Momentan, diferenţa dintre noi şi restul judeţului este uriaşă din punct de vedere economic. Valea Jiului deţine o treime din populaţia judeţului, dar reprezintă doar opt la sută din ponderea economică judeţeană. Aşa cum s-au gândit programe de finanţare destinate insulelor care se depopulau, am solicitat şi noi ajutor sustenabil pentru dezvoltare. Trebuie să ne adaptăm la realitatea curentă, nu să ne cramponăm de diferite lucruri, ci să ne bazăm pe potenţialul local”, a spus Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
Potrivit edilului, rolul discuţiilor a fost unul informal, de tatonare în vederea susţinerii unor programe care să asigure tranziţia zonelor miniere către noi activităţi care să le asigure dezvoltarea socio-economică. Speranţa acestuia este una realistă, indicând anul 2020 ca punct de începere a concretizării planurilor actuale.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ciprian spune:

    Pentru minciunile PSD cu modernizarea drumului spre Herculane NU am sa mai votez cu PSD !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Proiectul primarului Bobouţanu a trecut la limită!

Proiectul de hotărâre prin care administraţia locală a municipiului Hunedoara vrea să contracteze un împrumut de 80 de milioane de...

Parcarea de la poalele Cetăţii, plină de maşini

Parcarea de la poalele Cetăţii din Deva capătă o nouă înfăţişare. Lucrările de reabilitare au intrat pe ultima sută de...

Elicopter de căutare şi salvare montană pentru Valea Jiului

Un aparat de zbor ar urma să ajungă în Valea Jiului şi să fie utilizat cu preponderenţă în zona montană,...

Închide