„Urgenţa” alocãrii sumelor din Fondul de Rezervã al Guvernului

05 paranAş dori, prin această declaraţie politică, să vă reamintesc de Raportul Curţii de Conturi a României, publicat la începutul lunii decembrie 2015, cu privire la alocările ilegale bugetare din Fondul de Rezervă, luate de primul-ministru Ponta Viorel Victor.
Raportul ne spune că în anul 2014, Fondul de Rezervă al Guvernului a fost majorat de peste 14 ori. De altfel, se pare că aceste alocări nu au respectat condiţiile legale, în principal finanţarea unor cheltuieli şi neprevăzute apărute. Acest caracter de „urgenţă şi neprevăzut” se pare că este principalul factor de ilegalitate folosit de Guvernul Ponta respectiv de primul ministru Victor Viorel Ponta.
Astfel, au fost alocate sume foarte mari de bani, utilizându-se Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului, către diverşi ordonatori de credite, fără a fi încadraţi la „urgenţe şi neprevăzute apărute în timpul exerciţiului financiar bugetar”.
De altfel, acest lucru trebuia să se întâmple în conformitate cu art. 30 ali. 2 din Legea 500/2002 privind Finanţele Publice. Acele Ordonanţe simple şi Ordonanţe de Urgenţă pentru o parte din sume, au fost derogări ale Guvernului Ponta pentru eludarea Legii 500/2002.
Legea Bugetului de Stat pe 2014 a prevăzut suma de 161,2 milioane lei (35,8 milioane euro) pentru Fondul de Rezervă al Guvernului României. Însă prin rectificări succesive de buget, Fondul de Rezervă a fost suplimentat, majorat, de peste 14 ori, ajungând la imensa sumă de peste 500 milioane euro.
Sumele respective, aşa cum am arătat, au fost alocate discreţionar de către primul-ministru Ponta către diverşi ordonatori de credite.
Sper ca Raportul Curţii de Conturi să fi ajuns deja la organele în drept respectiv DNA şi Parchetul General, pentru ca asemenea „haiducie” financiară să fie pedepsită aşa cum se cuvine într-un stat de drept democratic, aşa cum avem noi, românii, pretenţia că suntem.
Poate că, după plecarea Procurorului General, Tiberiu Niţu din fruntea Parchetului General, să aflăm şi de alte „haiducii sau inginerii” financiare şi de pe la alte ministere ale Guvernului Ponta sub acest caracter de „urgenţe şi neprevăzute”, bineînţeles, toate sub sloganul PSD „Mândrii că suntem români!”.

ing. Dorin Păran,
senator PNL de Hunedoara

 

One thought on “„Urgenţa” alocãrii sumelor din Fondul de Rezervã al Guvernului

  • 12 februarie 2016 la 11:42
    Permalink

    Hop s-a trezit si somnoriciul, cred ca i-a fost c-am frig.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.