Universităţile sunt actori esenţiali în societate

Universităţile din România trebuie să-şi exercite rolul de actori esenţialiîn societate, ele fiind o componentă importantă a ţe­sutului social, fiind ge­ne­ra­toare de exper­tiză, centre de dez­batere şi progres, a de­clarat deputatul euro­pean Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
„În Uniunea Europeană se pune un accent tot mai mare pe dezvoltarea Spa­ţiului European de Cercetare şi al Spaţiului European al Educaţiei. În contextul în care obiectivele UE sunt tranziţia digitală şi tranziţia verde, rolul universităţii în sus­ţi­nerea acestor două procese este esenţial”, a afirmat Winkler.
Potrivit europarlamentarului UDMR, Gru­pul PPE din Parlamentul European susţine toate iniţiativele şi programele europene care vin în sprijinul învăţământului superior, pentru crearea de reţele de cooperare între universităţile europene, pentru realizarea de proiecte de cercetare şi inovare, în vederea schimbului de studenţi în cadrul Programului Erasmus+, de exemplu, sau a perfecţionării cadrelor didactice.
Iuliu Winkler a precizat că, la nivel euro­pean, universităţile sunt jucători centrali, iar acest rol a fost câştigat datorită faptului că spaţiul academic se bazează pe gân­direa liberă, pe dezbaterea constructivă. ”Cred că, în vremurile tumultoase în care trăim, universităţile trebuie să-şi continue şi să-şi consolideze rolul de generatoare de idei progresiste, care să vină în beneficiul cetăţenilor, iar acest lucru se poate în­tâmpla doar dacă spaţiul universitar este liber”, a spus europarlamentarul UDMR.
Deputatul european a arătat că uni­ver­sităţile noastre trebuie să se străduiască să aibă acces la toate beneficiile care decurg din programele şi proiectele europene, su­b­li­niind că este esenţial ca ele să se co­necteze la Spaţiul European al Educaţiei şi la Spaţiul European al Cercetării. ”Dar, cred că, la fel de important, este să îşi ocupe rolul activ în societate. Sunt convins de fap­tul că viitorul aparţine societăţilor care vor înţelege că progresul şi modernizarea de­pind în cea mai mare măsură de coo­pe­rarea dintre universitate, autorităţile pu­blice şi mediul antreprenorial”, a mai spus Winkler. În acest fel, conform euro­par­la­men­tarului UDMR, învăţământul superior va fi mai strâns legat de piaţa muncii şi îi va înzestra pe tineri cu acele competenţe care sunt căutate de angajatori.

*Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de deputaţi din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare