Uniţi, suntem învingători

Au trecut mai mult de două luni de când am avut primul caz confirmat de COVID-19 în România. Încă de atunci, PSD a fost primul partid din România care a acţionat şi a propus un program de măsuri sociale şi economice pentru limitarea efectelor induse de Coronavirus. Acest lucru se întâmpla pe 11 martie, cu o zi înainte ca Florin Cîţu să-şi depună prematur mandatul de premier. Apoi, pentru a nu arunca ţara în criză aşa cum a făcut Preşedintele Iohannis, le-am acordat liberalilor toate resursele necesare pentru combaterea pandemiei, votând guvernul şi starea de urgenţă în Parlament.

Din păcate, liberalii nu au mai fost interesaţi să colaboreze, aşa că am venit în sprijinul românilor cu măsuri esenţiale direct din Parlament, unde am construit o majoritate. Fără să enumerăm toate erorile guvernanţilor, vă prezint activitatea PSD din această perioadă şi vă invit să decideţi dumneavoastră cine vrea cu adevărat binele românilor:
11 MARTIE – PSD a fost primul partid care a propus un program de măsuri sociale şi economice pentru limitarea efectelor Coronavirus.
12 MARTIE – PSD este pregătit să voteze Guvernul Cîţu, în contextul riscului crescut de răspândire a Coronavirusului în România. Cu câteva minute înainte de vot, PNL iese din sală şi Florin Cîţu îşi retrage mandatul.
12 MARTIE – La propunerea PSD, Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care părinţii care au copii cu vârsta de până în 12 ani, precum şi cei care au copii cu dizabilităţi cu vârsta sub 18 ani, vor beneficia de zile libere plătite, în toate cazurile în care şcolile se închid temporar.
14 MARTIE – Pentru a nu arunca ţara în criză politică, precum a făcut Preşedintele Iohannis, PSD a votat Guvernul Orban II şi a făcut apel la o guvernare responsabilă.
17 MARTIE – PSD face un apel la noul guvern să asculte recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi să crească capacitatea de testare a cetăţenilor.
19 MARTIE – PSD a înţeles nevoia fluidizării administraţiei în perioadă de pandemie, pentru binele românilor, fapt pentru care a votat în Parlament starea de urgenţă.
19 MARTIE – PSD a iniţiat un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a ratelor bancare pentru firme şi populaţie, care a fost contestat de PNL.
20 MARTIE – La iniţiativa PSD, Legea privind majorarea tichetelor de masă la 20 de RON a fost promulgată.
22 MARTIE – PSD a depus o serie de amendamente la OUG 30/2020, printre care şi decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut, în cazul tuturor angajaţilor societăţilor comerciale/PFA-urilor care şi-au încetat activitatea din cauza pandemiei de Coronavirus.
23 MARTIE – PSD a depus, alături de ALDE şi PRO România, un proiect de lege pentru amânarea şi reeşalonarea plăţilor acordate companiilor şi angajaţilor acestora.
24 MARTIE – PSD face apel la Guvernul Orban să solicite materiale medicale din noul program strategic de echipamente medicale coordonat de Comisia Europeană – RescUE.
26 MARTIE – Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, şi-a dat demisia. Încă o dovadă de iresponsabilitate a Guvernului dorit de Preşedintele Iohannis.
26 MARTIE – PSD face apel la transparenţă publică şi corectitudine privind achiziţiile publice.
27 MARTIE – PSD a iniţiat proiecte legislative pentru plafonarea preţului la alimente şi medicamente, suspendarea plăţii chiriei, amânarea plăţii facturilor la utilităţi, suspendarea plăţii ratelor la bănci fără dobânzi şi penalităţi, plata de către stat a şomajului tehnic pentru angajaţi, amânarea obligaţiilor de plată pentru companii.
3 APRILIE – ONU, OMS şi Organizaţia Mondială a Comerţului avertizează asupra riscului unei penurii alimentare din cauza restricţiilor privind exporturile. Ca urmare, PSD a propus un set de soluţii pentru asigurarea alimentelor către populaţie.
4 APRILIE – Împreună cu colegii din PSD, am demarat o amplă campanie de promovare a producţiei româneşti, îndemnând cetăţenii să achiziţioneze produse autohtone. Un produs românesc cumpărat înseamnă un loc de muncă salvat!
5 APRILIE – PSD a cerut unirea tuturor forţelor politice pentru realizarea unui Plan Naţional pentru combaterea efectelor economice negative ale pandemiei. Planul include 27 de măsuri şi are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri, ajutând firmele româneşti să îşi reia activitatea cu cât mai puţine pierderi şi cu menţinerea a cât mai multe locuri de muncă.
6 APRILIE – PNL blochează la CCR mai multe proiecte legislative iniţiate de PSD, ALDE şi Pro România, precum cel care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, proiecte care veneau în sprijinul românilor afectaţi de pandemie.
10 APRILIE – Pe lângă măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei, PSD a propus şi decizii pentru contracararea secetei: declararea stării de calamitate naturală, acordarea de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, linie de credit cu garanţii de stat pentru fermieri, umplerea tuturor canalelor cu apă, accelerarea investiţiilor pentru sistemele de irigaţii şi anti-grindină.
11 APRILIE – A început exportul masiv de lemnoase şi forţă de muncă. PSD a făcut apel la Guvern să stopeze aceste fenomene şi a criticat public lipsa coerenţei decizionale a Guvernului.
12 APRILIE – Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a lansat platforma www.culturadeacasa.ro, care pune la dispoziţia utilizatorilor de Internet informaţii despre activităţi şi evenimente culturale la care oricine poate avea acces online, respectând astfel regulile de distanţare socială impuse.
13 APRILIE – Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, alături de Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu şi Varujan Pambuccian, au trimis o scrisoare deschisă către premierul Orban, prin care solicită colaborare şi comunicare instituţională, spre binele cetăţenilor.
14 APRILIE – Preşedintele PSD a anunţat că liberalii nu s-au arătat deschişi la cooperare, motiv pentru care, în Parlament, alături de o majoritate, PSD a propus unele soluţii pentru economie.
16 APRILIE – PSD a decis să voteze condiţionat prelungirea stării de urgenţă, cerând Guvernului Orban să colaboreze în combaterea pandemiei. Astfel, Guvernul trebuie să acţioneze pentru respectarea şi aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. De asemenea, pentru a suplini lipsa de transparenţă a datelor comunicate, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului, săptămânal şi ori de câte ori este chemat, un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. La încetarea stării de urgenţă, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19, măsurile cu caracter economic şi social. La final, Curtea de Conturi va trebui să facă un control şi să prezinte Parlamentului un raport, astfel încât toţi cetăţenii să ştie cum s-au făcut achiziţiile publice.
21 APRILIE – Platforma IMM Invest este încă nefuncţională, la 4 zile după lansarea programului. Colegii din PSD au prezentat argumente şi dovezi conform cărora în spatele problemei se află un management liberal defectuos, nicidecum un atac cibernetic precum afirmă Florin Cîţu.
22 APRILIE – PSD a lansat pagina www.alăturidetine.ro, platformă prin intermediul căreia vine în sprijinul românilor afectaţi de pandemie.
22 APRILIE – PSD a corectat în Parlament ordonanţele guvernului PNL. Cea mai rapidă soluţie pentru a salva economia. Asta, după ce liberalii au blocat la Curtea Constituţională proiectele de lege privind amânarea plăţii ratelor bancare şi a utilităţilor, votate de întreg Parlamentul (cu excepţia PNL).
23 APRILIE – PSD a votat în Parlament interzicerea exportului de buştean şi lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani.
23 APRILIE – Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege al PSD pentru recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni împotriva COVID-19.
23 APRILIE –În judeţul Hunedoara, de 15 ani, avem 85 de paramedici care muncesc cot la cot cu angajaţii Ministerului de Interne. Din păcate, aceştia beneficiază de o treime din salariul unui paramedic încadrat ca şi cadru militar. Alături de colegii din PSD, am votat în Camera Deputaţilor un proiect de lege mult aşteptat prin care se corectează această nedreptate şi le asigură un trai decent paramedicilor, fără discriminare economică.
24 APRILIE – PSD a depus în Parlament un proiect legislativ care prevede ca fiecare român să primească 30 de măşti de protecţie, gratuit.
28 APRILIE – Mai mulţi dintre muncitorii sezonieri care au plecat spre Germania de pe aeroportul din Cluj, cu acordul Guvernului Orban, au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19. PSD a solicitat încă de la începutul lunii aprilie, atât pentru sănătatea cetăţenilor, cât şi pentru agricultura românească, implementarea unor măsuri guvernamentale pentru păstrarea forţei de muncă în ţară.
29 APRILIE – Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa PSD privind amânarea plăţii chiriei pe durata stării de urgenţă, cât şi o lună după încetarea acesteia. Proiect contestat de PNL la CCR.
30 APRILIE – Conducerea PSD a invitat fermierii şi reprezentanţii din industria alimentară, din întreaga ţară, într-o videoconferinţă, pentru a discuta despre măsurile urgente pe care le vom lua pentru a sprijini agricultura românească şi pentru a contracara efectele devastatoare ale secetei.
30 APRILIE – PSD i-a solicitat Guvernului Orban să prezinte urgent opiniei publice şi Parlamentului „acordul“ interguvernamental dintre România şi Germania privind „Operaţiunea Sparanghelul“, care să ateste că acţiunile guvernanţilor au avut un fundament legal, fără încălcarea ordonanţelor militare şi restricţiilor adoptate în perioada de stare de urgenţă.
Concluzia este că în această perioadă am muncit şi am reuşit să ameliorăm multe dintre lipsurile şi efectele negative ale deciziilor luate de Guvernul Orban. Chiar dacă liberalii nu au de gând să colaboreze şi aleg să se lepede în continuare de la principiile democraţiei, noi mergem înainte, noi continuăm munca.
Uniţi, vom trece cu bine peste această perioadă. Uniţi, vom învinge. Vă doresc multă sănătate tuturor!
Natalia-Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Preşedinte nou şi totuşi vechi la World Rugby

Bill Beaumont (foto) (susţinut în final de către Africa de Sud şi Japonia) a fost reales în funcţia de preşedinte...

Încep testele la aparatul RT-PCR achiziţionat de Consiliul Judeţean

S-au înmulţit în judeţ aparatele care testează populaţia la COVID-19. Astfel, aparatul Real Time PCR achiziţionat exclusiv din bugetul Consiliului...

Magnus Carlsen a câştigat cel mai mare turneu de şah online

Marele maestru norvegian Magnus Carlsen (foto), campionul mondial en titre la şah, a câştigat turneul online organizat la iniţiativa sa,...

Închide