Comunitate

Unirea Principatelor, o sărbătoare dragă inimilor noastre

În fiecare an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sărbă­to­rește cu mult entuziasm ziua de 24 Ia­nuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor.

Liceeanii, prezenți la acțiune
„Cu deosebită plăcere i-am invitat, și în acest an, alături de noi pe toți cei care au dorit să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment is­toric, moment de cotitură în istoria româ­nilor: unirea Moldovei cu Țara Românească. Este o zi dragă nouă tuturor, este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de mol­doveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, după o nedorită întrerupere, acest eveniment memorabil din istoria noastră a putut fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut po­sibilă unirea Moldovei cu Țara Românească. Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, am încercat să reî­n­viem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859 când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul ade­vărat și apropiat de popor, despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neui­tatul părinte și binefăcător”. Amintirea aces­tui domnitor român este păstrată cu sfin­țenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat con­ducător de țară”, a spus Sebastian Bara, ma­na­gerul Bibliotecii județene.
Unirea Principatelor a fost marcată, în curtea Bibliotecii Județene, printr-o amplă și însuflețită Horă a Unirii. Apoi, la Sala de Lec­tură a Bibliotecii Județene a avut loc o evo­care a evenimentelor petrecute în luna ianua­rie 1859 și a marilor personalități care au con­tri­buit la înfăptuirea Unirii Princi­pa­telor Române: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Barbu Catargiu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Boliac etc. Alături de noi au fost prezenți elevi de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.La finalul pre­zentării, elevii au fost antrenați să răs­pundă la un set de întrebări despre eve­ni­mentele evocate, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura