Ungaria – savoir vivre…

3 august 2011 | 8 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Recunosc că-i invidiez pe unguri.
Am străbătut aproape tot continentul, am trecut prin Amsterdam, Paris şi Viena – dar parcă cel mai mult m-a impresionat Budapesta. Dinamismul, cosmopolitismul, bunul gust şi curăţenia oraşului, plăcerea oamenilor de a trăi bine (de unde se vede că, deşi lansată de francezi, expresia este aplicabilă în mai multe locuri…) au fost parcă mai evidente decât oriunde.
Amsterdamul este ca o grădină, cu canalel şi copacii săi. Parisul are acel aer inimitabil, savuros, spumos. Viena este mai degrabă o staţiune – totul curge ritmat lent, pe muzică de Mozart, eşti cumva ca într-un muzeu.
Budapesta nu este cu nimic în urma celorlalte. Dunărea îi dă spectaculozitate, mai mult decât Vienei, pentru că la Budapesta, trece prin centrul oraşului. Clădirile sunt foarte variate stilistic – mai mult decât la Paris, unde Napoleon III şi arhitectul Haussmann au lăsat o moştenire impresionantă, dar poate puţin cam monotonă. Verdeaţă – cât cuprinde. Terase peste tot, pentru toate gusturile şi portofelele, concepute cu un simţ al esteticului de invidiat. Localurile au acel aer intim, apropiat, care te cheamă, fie şi doar pentru a admira extraordinara lor diversitate. Preţurile nu sunt cu mult diferite de cele pe care le găseşti la Deva – şi totuşi, eşti la Budapesta. Ai adesea surpriza să ţi se vorbească româneşte – cum a făcut-o şi patroana cafenelei la care am stat dimineaţa.
Oraşul e curat, îngrijit, bine gospodărit. Totul respiră bunăstare – iar preţurile sunt la jumătate faţă de Austria, aşa că este explicabil de ce vin atât de mulţi austrieci în Ungaria.
Nu ştiu dacă mai este nevoie să spun că Budapesta, Ungaria în general, au făcut pasul spre turismul modern. Nu că la noi nu s-ar putea – dacă ar fi să revin la eternele comparaţii pe care le facem, recunosc, cu ciudă. Mi-aş dori o Românie care să rivalizeze, păstrându-şi specificul, cu celelalte ţări din Europa. Am vorbit cu francezi care ar vrea să viziteze România, dar care au fost deja în Croaţia, pe care au definit-o drept „noua nebunie de vacanţă…” Croaţia nu este în Uniunea Europeană – formal. Este însă ca mentalitate.
La ei, localurile, nici măcar cele de la ţară, nu mai au aerul vechi, de bufet sătesc cu mese de tablă, foarte prezent la noi. Monumentele sunt îngrijite şi prezentate profesional. Dalele de pe trotuare nu sunt prăbuşite, sparte.
Iar curăţenia este regula, nu excepţia.

Comentarii (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tavi I spune:

  Imi place mult ce ati scris!!!Eu , insa nu-i invidiez pe unguri pentru ceea ce au.
  In schimb, nu-i apreciez pe conationalii nostri pentru ceea ce fac!
  In Ungaria, am gasit cele mai bune autostrazi din Europa(si nu foarte aglomerate), cele mai curate parcari si grupuri sanitare(si austriecii si nemtii pot sa se ascunda in aceasta privinta). De turism si hoteluri , sa nici nu mai vorbim. In Ungaria, este suficient sa comunici , sa-ti faci rezervare, apoi sa te cazezi si sa consumi, atit la hotel cit si la restaurantul propriu si sa platesti totul , la plecare doar cu un card de credit.Si preturile nu sunt “nesimtite”!
  La noi, la Romanica, eu unul nu am gasit inca asa ceva. Daca cineva stie, sunt bucuros sa aflu!!!
  S-auzim numai de bine !!

 2. turistu spune:

  Amalajul arata bine dar substratul e jalnic si la unguri. Am fost la protocol cu un director de la Volan Gyor si cu altul de la Teletechnica Budapest , si oamenii erau modest imbracati si incalcati , si nu aveau vile , iar Suzuki Liana le aveau luate cu rate la banci.La ei functioneaza bine si controlul averilor si bunul simt, coruptia nu este nici 20 % din ce e la noi.Preturile in piete in Pesta ca la noi , lume multa saraca , necajita , birturile sunt goale cam peste tot , 20 de ani inainte la 06 a.m. stateai la coada sa iei un paclu de dohan, tineretu a plecat de mult in state, canada si australia, au ramas batranii si copii , studentii.Datoria lor publica e mare fata de noi si tot merge rau tara. Curatenia si ordinea au ramas mostenire de la sistemul austriac la fel cum la noi a ramas mostenire hotia de la sistemul miticilor.Ambalajul straluceste in Ungaria de-ti ia ochii dar la portofel e dezastru. Supli , subtiri , usori , sportivi Ungurii fata de noi romanii , grasi , bauti , mancati, diabetici si smecheri , tupeisti.

 3. tavi I spune:

  @ turistu!
  Ai vazut ?? Si ai observat!!!
  ” Supli , subtiri , usori , sportivi Ungurii fata de noi romanii , grasi , bauti , mancati, diabetici si smecheri , tupeisti.”-dar nu ai remarcat ca la ei salariul mediu pe economie este la fel ca si la noi, numai ca e inmultit cu cifra 2 (DOI)
  S-auzim numai de bine !!

 4. ardelean spune:

  …de ce ai mai venit acasă, dacă-i aşa de bine şi de frumos, pe unde ai umblat???!!!

 5. nelu spune:

  Ramai in Ungaria ,nu pierde Romania nimic daca esti tu aici sau nu esti

 6. Eugen Roman spune:

  Nu prea apare nimic scris in editorial despre comportamentul oamenilor din Ungaria. Dar se subantelege, nu?
  Poate ca in Ungaria lipsesc si comentariile necivilizate, rautacioase…

 7. turistu spune:

  am ,venit acasa , ca aici am Peugeot , restaurant , firma de constructii, taximetre, vila , sunt gras ,betiv, diabetic, smenar, mitic, si nu stiu o boaba ungureste ,da au muieri adevarate , preturi mici, mai mici ca la noi la izvoru rece, aici e trai ,nene, nu ca dincolo.

 8. gică spune:

  …….şti-ţi ce e,când un ungur îl ţine pe un român de p…..????
  ……..e ,,Ţinutu Secuiesc,,Deasta se ţin aşa de tare de români!! Ungurii adevăraţi sunt destul de modeşti,ăştia de la noi…….sunt frustraţi……ţara lor ,…..nem!!!Nici ei dacă nu-i cizelau austriecii,erau vai de mama lor!!! …valabil şi pentru cei din Ardeal!!!Nu ştiu cum de ungurul de rănd nu vede că boanghina care-l conduce ,nu-i pasă de cel de jos ????? Or fi orbit!!!?????

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ministrul Muncii estimeazã o fraudã de 3 milioane de lei

Prezent ieri la Deva, Sebastian Lăzăroiu (foto), ministrul Muncii, a declarat că toate dosarele persoanelor cu handicap din judeţul nostru...

CFR Simeria caută portar

Accidentarea gravă a lui Dragotă (20 de ani), care a suferit o fractură la unul din antrenamente, i-a lăsat descoperiţi...

„Rãzboi rece“ pentru Liga Regională

Echipa Cetate Devatrans este ţinută în şah de organizatorii Ligii Regionale, pentru că un club influent din Serbia condiţionează acceptarea...

Închide