Comunitate

Orăştioara de Sus, secretul continuităţii

Printre problemele legate de cazul Sarmizegetusa Regia, bugetul local redus şi multe proiecte în aşteptare, la Orăştioara de Sus, lucrările prind aripi.

Multe, pentru mai mult

“Proiectul european pe Măsura 125A (modernizare 18 km de drumuri de exploataţii agricole), în valoare de un milion de euro, se află în plin proces de derulare. Am mai depus pe fonduri de mediu, încă un proiect, pentru introducerea canalizării în patru sate (Costeşti, Ludeşti, Orăştioara de Sus, Bucium), iar prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, mai avem depuse încă cinci. Pentru cel câştigat pe Măsura 313 (centru de informare turistică la Costeşti), lucrurile s-au mişcat repede, avem deja fundaţia terminată, iar prin noiembrie, vrem să-l dăm în folosinţă. Până atunci dorim să fie gata şi drumurile câmpeneşti, pentru a nu incomoda prea tare oamenii, de la culesul recoltelor. Nici cu dosarele localnicilor pentru APIA nu stăm chiar rău. Până acum, 40 au luat drumul fermelor de subzistenţă şi apiculturii”, a rezumat Viorel Bodea (foto), primarul comunei.

Costeştiul, altă denumire, aceleaşi serbări

An de an, lumea îşi face timp să se bucure de serbările Costeştiului. Luna august este definitorie pentru acest eveniment, devenit deja unul de tradiţie, în istoria locurilor. “În 20 şi 21 august, vom continua manifestările de la Costeşti. Folclorul îşi reintră în rol, iar oamenii sunt invitaţi la distracţie. Sărbătoarea a debutat în 1968 (iniţiată de marele arheolog Dr. Constantin Daicoviciu, care a condus o perioadă îndelungată cercetările siturilor arheologice din Munţii Orăştiei) şi a fost dedicată evaluării rezultatelor cercetărilor arheologice şi ecoului acestora în conştiinţa publică, în special, a tineretului. După revoluţia din 1989, şi-a schimbat titulatura în «Istorie, natură şi cultură», aşa cum o regăsim şi azi. De remarcat faptul că nu a fost întreruptă niciodată, de la debutul ei. Mii de oameni vin la aceste serbări, mai ales tineri, care îşi petrec, cel puţin zilele de weekend, în peisajul mirific de la poalele Cetăţuii Înalte. Obiceiurile noastre, în general, au atras atenţia multor specialişti, unele dintre ele fiind prezentate în spectacole cum ar fi «Obiceiuri de nuntă la Costeşti», «Fluieraşii de pe Valea Grădiştei», de mare notorietate prin anii 1960-1970, apoi un alt exemplu îl constituie «Căluşarii de la Orăştioara de Sus», care au fost solicitaţi să prezinte de multe ori spectacole, chiar la Televiziunea Română”, precizează primarul comunei Orăştioara de Sus. (M. Şerban)

3 comentarii la „Orăştioara de Sus, secretul continuităţii

  • DOMNULE PRIMAR DE CE A-TI TRADAT ACESTI AMARATI DIN SATUL COSTESTI DEAL A-TI PROMIS DE ZECI DE ORI CA SOLUTIONATI PROBLEMA DRUMULUI FORESTIER ,AVETI UTILAJE LA PRIMARIE DAR INTERESELE D-VS SUNT ALTELE NE VOM ADRESA ALTOR INSTITUTII ALE STATULUI PT A VEDEA CUM AU FOST FOLOSITII BANII COMUNITATII SI IN INTERESUL CUI ,MA TEM CA VE-TI AVEA MARI PROBLEME REFERITOARE LA JUSTIFICAREA ACESTORA .NOI NE-AM SATURAT SA STAM PRECUM CATEI LA USA PRIMARIEI,

  • domnule primar bodea macar indurati-va si inchiriati-ne un utilaj sa putem noi sa ne facem drum de acces catre gospodarii pacat de aceste zone ,ganditi-va la memoria fostului socru SERBAN un om deosebit care a facut pt marginenii ca nimenii altul tatal d-vs la fel .a-TI UITAT CAND A-TI FACIT PRIMI PASI CA INVATATOR IN ACEST SAT UITAT DE LUME DE CE DOMNULE PRIMAR chiar vreti sa disparem cu totii copii nostrii nu ar trbui sa vina acasa,DRUMUL AR DA POSIBILITATEA LA DEZVOLTAREA TURISTICA A ACESTEI ZONE DEOSEBIT DE PITORESTI. A J U T A T I- N E dumnezeu va va fii recunoscator

  • sunt un om interesat sa construiesc in aceasta zona superba dar cand am fost sa vad am ramas imarmurit de drumul de acces acolo sieu am luat legatura cu primaria si acelasi raspuns am primit ca se va rezolva,ma intreb cand.spuneau oameni din zona ca primarul e om de cuvant dar se pare ca lucrurile nu stau asa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura