Publicitate

Unele dintre cele mai vechi biserici din țară, în județul Hunedoara

     Pe lângă faptul că județul Hunedoara este unul ofertant atunci când vine vorba despre destinații turistice, tot aici se găsesc unele dintre cele mai vechi și cunoscute biserici din întreaga țară. Turismul ecumenic s-a dezvoltat mult în ultimii ani, iar mănăstirile și bisericile din județ nu au fost ratate de către turiști.

Așadar, la capitolul cele mai vechi lăcașuri de cult, Biserica Densus este de departe una dintre cele mai învăluită în mister. Se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă vreme de aproape 2.000 de ani. Una dintre poveștile care circulă în rândul celor care locuiesc în această zonă este aceea că aici ar fi existat, acum mai bine de două milenii, un altar dacic.

După cucerirea noii provincii, bogate în aur, lemn, dar și roade ale pământului, căruia nu degeaba romanii îi spuneau  Dacia Felix, una dintre legende spune că generalulmLonginus, recunoscător zeului său protector, zeul Marte, zeu al războiului, ridică aici o biserică creștină. Biserica a fost ridicată în secolele XII-XIII și mare parte a materialului de construcție provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, noua capitală a Daciei cucerite de romani. Pictura ei, extrem de veche se pare că datează din secolul al XV-lea, iar biserica din Densuș figurează pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Mânăstirea Prislop nu este la fel de veche ca biserica din Densuș, dar este  mult mai cunoscută la nivelul întregii țări, ea adunând anual sute de mii de credincioși. Aceștia vin, în special, pentru a se ruga la mormântul Părintelui Arsenie Boca, supranumit și Sfântul Ardealului, dar și pentru liniștea și priveliștea de care se bucură această zonă. Biserica de aici datează din secolul al XVI-lea și a fost declarată monument istoric. Specialiștii o consideră una dintre cele mai importante biserici ortodoxe din Transilvania, dar și din întreaga țară. Aproape de mormântul Părintelui Arsenie Boca poate fi vizitată și chilia săpată într-o stâncă, în secolul al XVI-lea. Dar mai multe detalii și informații despre aceste lăcașuri de cult, cunoscute la nivel național de zeci de mii de români, aflați dacă vizitați site-ul GoHunedoara.com.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura