Actualitate

Unde se află orașul cu soare artificial

Există, în lume, un oraș cu soare artificial. Mai mult decât atât, locul este unul de vis. Se pare că acest loc este luminat, timp de câteva luni, printr-un sistem de oglinzi, ast­fel ca orașul să primească lu­mina necesară. Mai mult decât atât, mii de turiști vin să vadă această zonă superbă. Orașul cu soare artificial este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume. Mii de oameni se strâng să vadă locul inedit în perioada în care soarele nu luminează por­țiunea orașului.

O atracție 
Rjukan este un oraș din Norvegia. Mai mult decât atât, acesta ascun­de o poveste pe care puțini o cu­nosc. Din data de 28 septembrie și până pe 12 martie, razele soarelui încetează să mai lumineze locul aflat la vest de capitala Oslo. Im­pre­sionant este faptul că mii de turiști se adună să privească cum orașul primește lumină printr-un sistem de oglinzi. Orașul norvegian este re­cu­noscut în întreaga lume din cauza faptului că nu are lumină naturală jumătate din an. Mai mult decât atât, Rjukan e înconjurat de un lanț muntos. Acesta are o înălțime de 1.800 de metri, în valea Vestfjord. Din cauza acestei probleme, cei 3.400 de localnici nu beneficiau de lumină naturală din luna septembrie până în luna martie. După instalarea sistemului de oglinzi, orașul a de­venit o atracție. Acestea urmăresc mișcarea Soarelui pe cer și reflectă razele în piața centrală. În acest fel, partea afectată primește lumină solară în timpul lunilor întunecate. Cel care a creat oglinda solară se numește Martin Andersen. Artistul a descoperit că Eyde a sugerat un sistem similar încă din anul 1913. Eyde nu a putut continua cu ideea pentru că nu exista tehnologie po­trivită în acel moment. Compania sa, Norsk Hydro, a creat o tele­ca­bină ce putea duce localnicii la o înălțime de 500 de metri.

Cât a costat sistemul de oglinzi solare
O companie din Germania s-a ocupat de montarea a trei oglinzi de 17 metri pătrați, chiar deasupra pieței din Rjukan, din Norvegia. O porțiune a orașului este luminată de soare în lunile întunecate. Lumina acoperă o zonă de 600 de metri pătrați și are intensitatea de 80 – 90 la sută din cea originală. Astfel, în total, sistemul de oglinzi solare a costat aproximativ 500.000 de lire sterline. Unii dintre localnici nu s-au arătat prea încântați de această idee, din cauza costului pe care instalația îl însuma. Însă, acum, Rjukan a atras mai mulți turiști din anul 2013.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura