Actualitate

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a persoanei dată dispărută duminică în lacul de acu­mulare al barajului de la Sântămăria Orlea, de lângă oraşul Haţeg, la faţa locului acţionând opt scafandri din structurile Salvamont-Salvaspeo din judeţele Hunedoara, Gorj, Mureş şi Harghita.

Condiții dificile
„Continuăm căutările cu ajutorul unui dispozitiv complex, bazat pe tehnologia care foloseşte inteligenţa artificială. Acționăm împreună cu colegii din structurile Salvamont din judeţele Hunedoara, Gorj, Mureş şi Harghita. Ope­raţiunile sunt dificile deoarece tem­pe­ratura apei este scăzută, supra­faţa lacului este mare iar vizibilitatea este parţial redusă”, a declarat Doru Oprişoni, scafandru în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Victima, un tânăr de 23 de ani, din Haţeg, este căutată de două zile în apele barajului de la Sântămăria Orlea de echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara şi ale serviciilor Salvamont şi Salvaspeo din mai multe judeţe. „În cursul zilei de luni am efectuat două scufundări de 45 de minute în zona în care se presupune că victima s-ar fi aruncat în apă şi în cea a vanelor de evacuare din baraj. Din pă­cate, nu am reuşit să găsim victima, dar continuăm marţi cu acest dispozitiv care poate detecta prezenţa corpului uman în apă”, a menţionat scafandrul de la Salvamont Hunedoara.

Cele mai performante
Dispeceratul Naţional Salvamont România a transmis ieri că la solicitarea ISU Hunedoara salvatori acvatici şi sca­fandri din cadrul serviciilor Salvamont-Salvaspeo din judeţele Gorj, Mureş, Harghita şi Hunedoara participă ca re­sursă de sprijin pentru căutarea tru­pu­lui persoanei înecate în lacul de la Sântămăria Orlea. Structurile Sal­va­mont-Salvaspeo sunt singurele din ţară care deţin cele mai performante de­tectoare din lume pentru găsirea sub apă a persoanelor, detectoare bazate pe inteligenţa artificială.
În prezent, există cinci servicii Salva­mont care deţin astfel de aparate, cele din Gorj, Harghita, Mureş, Neamţ şi Braşov. În mai puţin de un an, de când au intrat în dotarea salvatorilor, detec­toa­rele au găsit patru victime în toate cele patru situaţii în care au fost soli­citate în căutări, care au durat între 5 minute şi 3 ore.
„Chiar dacă menirea noastră este de a salva oameni, cu sprijinul consiliilor judeţene, am acceptat să ne pregătim şi să ne dotăm corespunzător şi pentru astfel de situaţii, pentru a veni în spri­jinul familiilor care trec prin aceste tra­gedii şi care mai au doar o singura do­rinţă – să îşi poată îngropa creştineşte pe cel înecat. De asemenea, localizarea victimei permite timpi mai scurţi de intervenţie a scafandrilor şi, implicit, de expunere la riscuri”, se arată într-un comunicat al Salvamont România. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura