ComunitateFlash

Un singur medic ambulanţier la 140.000 de persoane

Dana Istudor

Pe timpul nopţii, doar un singur medic deserveşte ambulanţele din întreaga Valea Jiului, după ce garda de la Lupeni s-a desfiinţat.

S-a desfiinţat garda

Peste 140.000 de persoane, în caz că au o urgenţă medicală, se pot baza doar pe singurul medic ambulanţier existent. Dacă sunt mai multe intervenţii în acelaşi timp, iar medicul este prins la vreuna, bolnavul trebuie să se mulţumească cu ajutorul oferit de asistenţii medicali, până ajung la specialiştii din Urgenţa celor trei spitale din Valea Jiului. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Deva a fost obligat să desfiinţeze linia de gardă de la Ambulanţa Lupeni, după ce mai mulţi medici de aici au migrat către Unitatea de Primire Urgenţe. „Linia de gardă a fost desfiinţată, din cauza lipsei de medici. Iniţial, puteam să o susţinem, apoi a fost o migrare a doctorilor spre UPU şi nici nu am putut scoate la concurs posturile de medici, din cauză că angajările au fost blocate”, explică Valentina Filimon, director medical în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Număr mare de solicitări

Situaţia devine disperată, atunci când medicul de pe ambulanţă este obligat să însoţească un pacient în stare gravă către o clinică de specialitate din ţară. „Sunt necesari medici, având în vedere că numărul de solicitări în Valea Jiului este destul de mare, iar cazuistica destul de bogată. De asemenea, mai sunt şi distanţele lungi ce trebuie parcurse”, mai spune Valentina Filimon. Deoarece distanţa dintre oraşe este considerabilă, chiar şi directorii spitalelor din Valea Jiului cred că este absolut necesar ca ambulanţa să aibă medic în momentul în care este solicitată la cazuri grave. „Medicul de pe ambulanţă este cel care poate acorda primul ajutor. De asemenea, selecţia pacienţilor care trebuie aduşi sau nu la spital tot el o face şi, în plus, se pot realiza şi anumite consultaţii la domiciliu. Ar fi foarte indicat ca ambulanţele să aibă medic atunci când merg la un pacient care acuză afecţiuni grave”, este de părere Mariana Mateescu, managerul Spitalului municipal Lupeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura