Politica si administratie

Un simbol al municipiului Orăștie, reînsuflețit cu bani europeni

Magdalena Șerban

Reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură ”Alexandru Grozuţă” din municipiul Orăștie, precum și trans­for­marea acesteia în Centru Cultural multifuncţional este un proiect de suflet al administrației publice de aici, urmând să se concretizeze în baza unei importante finanțări europene.

Veche vatră culturală
„Recent, am predat amplasamentul pen­tru construcția viito­rului Centru Cultural al municipiului. Este una dintre cele mai așteptate investiții, iar întregul demers cuprinde două componente, res­pectiv reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură (lucrări de reabilitare struc­turală, funcțională și tehnică, do­tarea cu echipamente și mobilier spe­cific, etc), plus reabilitarea și moder­ni­zarea străzii Dacilor, care a fost deja efectuată în 2021 (lucrări de infrastructură: pavaje, ame­najare zone verzi, ame­na­jare de spaţii de odihnă cu mobilier urban, re­fa­cerea vegetaţiei îm­bă­trânite, etc). Per total, pro­iectul are o valoare de peste 32.000.000 de lei și a fost accesat și câștigat în parteneriat, mai exact U.A.T. Municipiul Orăștie, în calitate de Solicitant și Lider, și U.A.T. Județul Hunedoara prin Consiliul Ju­de­țean Hunedoara în calitate de Partener”, a precizat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto). Amintim că documentația tehnică presupune rea­bili­ta­rea unui corp al clădirii și re­func­țio­nalizarea acestuia, dar și demolarea unui al doilea corp aflat într-o stare avansată de de­gradare, precum și construcția unui edificiu nou. Astfel, se urmărește pune­rea Casei de Cultură de la 1870 în con­formitate cu cerinţele actuale, ceea im­plică o sală nouă de spectacole cu spaţii anexe, refacerea finisajelor, lucrări de reabilitare şi schimbare a pardoselii, refa­cerea totală a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, reabilitări de structură până la zidărie, tencuieli, ferestre şi re­staurare cu detalii de lemn, precum și restaurarea sălii de consiliu (parter) şi a sălii oglinzilor, restaurare porţi istorice (în număr de două), lucrări la faţada prin­cipală.

O istorie specială
Casa de Cultură funcționează într-o clădire care a fost, iniţial, un hotel. Aceas­ta a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe transformări şi îmbună­tăţiri. Denu­mirea a fost schimbată conform voinţei celor care s-au aflat la conducerea urbei, în mai multe perioade istorice: Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” (1945 – 1948), „Ateneul Popular” (1948 – 1950), „Casa Raională de Cultură” (1950-1968), „Casa de Cultură Orăştie” (după 1968). Din anul 2007, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Orăştie, instituţia a primit numele celui care i-a dus faima în întreaga ţară, prin cântecul creat aici – „Lele de la Orăştie”, numindu-se Casa de Cultură „Alexandru Grozuţă”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura