Un roman cât o istorie

28 noiembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat, la sfârşitul lunii noiembrie 2019, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat „Birtul parcului”, semnat de Mihai Petre (foto, în dreapta), cunoscut scriitor şi dascăl de limba şi literatura română.
Reputat profesor de limba şi literatura română, doctor în filologie din anul 1983, Mihai Petre este autorul a numeroase studii şi cărţi de specialitate având ca temă toponimia românească şi hunedoreană, studii de lingvistică generală şi aplicată, publicate în reviste de profil şi foarte apreciate de către specialişti.
După aceste cărţi şi studii de specialitate pe care le-a publicat în calitate de filolog, Mihai Petre ne demonstrează cu fiecare roman pe care l-a lansat în ultimii ani că este şi un prozator de talent, un scriitor dăruit cu un fin simţ al observaţiei, care reuşeşte să capteze interesul cititorilor, interesul unui public educat şi avizat.
Cei care vor citi romanul „Birtul parcului” vor fi martorii unor evenimente şi întâmplări dintr-o perioadă complicată şi dureroasă din istoria recentă a României: anii ultimului război, frământările pline de suferinţă din perioada postbelică, impactul pe care l-a avut instalarea comunismului asupra unor oameni simpli din Oltenia, felul în care eroii acestei cărţi au resimţit uriaşele mutaţii politice la care erau martori şi enormele compromisuri pe care unii au fost nevoiţi să le facă.
Romanul atrage şi prin caracterul veridic al unor pagini în care autorul a inserat zeci de documente luate din arhivele vremii, documente referitoare la evenimentele dureroase ale începutului deceniului al şaselea: naţionalizarea, colectivizarea, exproprierile.
De asemenea, cunoaştem în amănunţime viaţa Hunedoarei, a Combinatului Siderurgic, în primii ani ai socialismului, din pagini caracterizate printr-un realism impresionant.
I-am invitat pe cei care au fost prezenţi la lansare să citească acest roman şi l-am felicitat din toată inima pe dascălul şi prozatorul Mihai Petre, pe care îl aşteptăm de fiecare dată cu noi cărţi pe care suntem onoraţi să le lansăm aşa cum se cuvine.
La final, îndrăgitul dascăl a oferit autografe publicului prezent.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Duminică, devenii sărbătoresc Ziua Naţională!

Se anunţă un spectacol de proporţii, duminică, de Ziua Naţională a României, la Deva. Paradă militară, foc de artificii, spectacol...

Fetiţă de 13 ani lovită pe trecerea de pietoni

Un accident rutier în urma căruia o fetiţă de 13 ani a fost rănită, a avut loc în municipiul Deva....

Ordin de protecţie împotriva soţului violent

O femeie, de 21 de ani, a reclamat poliţiştilor că în seara zilei de 26 noiembrie, în timp ce se...

Închide