EvenimentFlash

Un pensionar siderurgist a murit în timpul mitingului

Livia Botici

Ieri dimineaţă, în faţa Prefecturii judeţului Hunedoara, aproximativ 100 de siderurgişti hunedoreni au protestat împotriva proiectului Legii Pensiilor. În timpul mitingului, unul dintre protestatari, un bărbat de 59 de ani, ieşit la pensie din Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, a picat secerat la pământ. După o oră de resuscitare, medicii au declarat decesul.

Nu avea bani de medicamente

Nimic nu prevestea ceea ce avea să se întâmple. La ora 11, un autobuz plin cu angajaţi şi foşti muncitori din industria siderurgică şi din construcţia de maşini din judeţul Hunedoara au ajuns în faţa sediului prefecturii din Deva. Nemulţumiţi de proiectul Legii Pensiilor, aceştia au început să scandeze lozinci împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. La un moment dat, unuia dintre protestatari, Pascu Ioan, i s-a făcut rău şi a căzut pe caldarâm. Timp de şapte minute, până când ambulanţa a sosit la faţa locului, jandarmii şi colegii săi au încercat să-l resusciteze pe bărbat, dar acesta nu şi-a revenit. La 50 de minute de la incident, după ce protestatarul a fost transportat la spital, medicii au declarat decesul. „Zeci de ani, am fost coleg de serviciu cu el. Lucram amândoi în turnătorie la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara. Astăzi (n.r. ieri), a venit la prefectură împreună cu noi, cu toate că el era deja pensionat, dar spunea că nu poate să vadă nedreptăţile care se petrec în ţara noastră. Cred că stresul a fost cel care l-a pus la pământ. De dimineaţă îmi spunea că nu a avut bani să îşi cumpere medicamentele pentru inimă şi, uite, acum, exact inima i-a făcut feste. Guvernul ăsta şi-a bătut joc de noi, gândiţi-vă, un om care a lucrat zeci de ani în condiţii deosebit de grele, ajunge în situaţia în care nu poate să-şi cumpere nici măcar medicamentele. Este dezastruos ce se petrece, acesta este rezultatul acestei guvernări”, a declarat Dorel Tălăban, un fost coleg al lui Pascu Ioan.

Siderurgiştii trec cu greu de 55 de ani

Creşterea vârstei de pensionare şi încadrarea abuzivă în condiţii deosebite de muncă, adică grupa a II-a, a salariaţilor care au desfăşurat activităţi în grupa I, până la data de 1 aprilie 2001, sunt principalele nemulţumiri ale protestatarilor. „Cel mai tare ne doare faptul că oamenii care munceau în condiţii de grupa I, acum nu vor mai ieşi la pensie la 50 de ani, ci la 55. Asta, în condiţiile în care un studiu făcut acum câţiva ani, a demonstrat că numai 20 la sută dintre siderurgişti mai reuşesc să trăiască până la vârsta de 55 de ani. Dacă prevederile acestui proiect de lege vor fi adoptate, mii de disponibilizaţi rămân fără nici un venit circa cinci ani, cu şanse mici de a-şi găsi un loc de muncă, pentru că sunt şi bolnavi, şi cu vârste trecute de 50 de ani”, a declarat Petru Vaidoş, preşedintele Sindicatului Siderurgistul Hunedoara. Dorin Gligor, subprefectul de Hunedoara, le-a promis protestatarilor că va face cunoscute Guvernului nemulţumirile pe care le au. „Legea Pensiilor este doar în faza de proiect deocamdată, iar problemele dumneavostră le voi prezenta mai departe Ministerului Muncii”, a declarat subprefectul judeţului Hunedoara.

3 comentarii la „Un pensionar siderurgist a murit în timpul mitingului

  • Cutremurator!!!M-a impresionat extraordinar!!!!Doresc familiei sa aiba puterea sa depaseasca acest moment tragic.

  • Ce cauta, om bolnav la miting? Vinovat este cel care l-a solicitat deoarece mitingul a fost politic. Au participat membri partidelor din opozitie, liga pensionarilor este condusa de membru pnl iar Vaidos este presul psd. Rusine lor ca profita de nivelul redus al unora care pentru un pachet si un banut este dispus sa si moara! Analizati bine imaginile si veti vedea ca asa e. Vaidos sa lupte pentru salar ca sa fie si pensia mare in functie de contributie , dar numai el va avea pensie mare ca de el a avut grija.

  • un siderurgist nu trebuie sa aiva motive sa participe la mitting.nicidecum sa moara.de foame.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura