Politica si administratie

Un pas uriaș pentru educația copiilor din România și un vis împlinit pentru mine!

La data de 22 decembrie 2021, pro­iectul de Lege 460/2021, ce are la bază Ordonanța Guvernului nr.100/2021, a fost votat în plenul Senatului României! Acest proiect recunoaște creșele ca uni­tăți de învățământ, considerându-le par­te integrantă a sistemului de învă­ță­mânt de educație timpurie.
Dacă până în acest moment educația timpurie era un serviciu social, care viza în principal îngrijirea și protecția copilului mic, fără oferirea unor servicii integrate de educație, adică fără standarde educa­țio­nale, având o orientare accentuat me­di­cală, prin legea propusă se creează cadrul propice pentru începutul educației de la cele mai mici vârste, cu finanțare de la bugetul de stat.
Având în vedere faptul că specialiștii și practicienii din domeniul educațional sus­țin faptul că anii copilăriei mici sunt cruciali în dezvoltarea inteligenței, a compor­ta­men­telor sociale, dar și a formării ca­rac­te­rului, acest proiect legislativ integrează în­gri­jirea și supravegherea copilului în con­textul larg al educației, fiind foarte așteptat de părinți, primării și mediul de afaceri.
Ca raportor al acestui proiect de lege, îm­preună cu colegii mei din Comisia de în­vățământ am căutat cele mai bune soluții pentru a oferi copiilor, familiilor și comu­ni­tă­ților condițiile necesare de îngrijire și educație a celor mici.
Pentru că acest subiect m-a preocupat încă înainte de intrarea mea în Parla­men­tul României și de-a lungul timpului am căutat mereu soluții pentru copiii de 0-3 ani, ceea ce am reușit să realizăm în acest moment pentru ei este un pas uriaș pentru educație, dar și un vis împlinit pentru mine!
Președintele Comisiei de învățământ, tineret și sport, d-na senator Monica Cristina Anisie, a menționat că la această reușită de mari proporții au fost implicate toate partidele, negocierile fiind unele strânse, însă interesul tuturor copiilor din România a câștigat!
La 10 ani de la adoptarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, Parlamentul a re­cunoscut importanța educației timpurii, pregătind cadrul de funcționare a creșelor dinRomânia ca unități de învățământ, iar la 13 ianuarie 2022, Președintele României a promulgat această lege mult așteptată.

Lucica Dina Muntean,
Senator PNL

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura