Un grup de 10 elevi şi doi dascăli de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” au trăit o experienţă de neuitat în China

17 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

În anul 2013 o delegaţie de profesori şi elevi chinezi din Ningbo, China venea la Deva, la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, în vederea marcării celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre China şi România.

Trei ani mai târziu, în iunie 2016, în cadrul celei de a treia conferinţe CEEC – Cooperarea în domeniul Educaţiei, între China şi ţările Europei Centrale şi de Est, directorul Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva, prof. Mihuţ Gheorghe-Ioan, semna un acord de parteneriat cu Şcoala de Afaceri Externe din Ningbo, China.
Au trăit alături de familiile chineze
Astfel, în perioada 7 mai-14 iunie 2019, o delegaţie a Liceuluide Arte “Sigismund Toduţă”, formată din 10 elevi din clasa a XI-a, opt de la secţia de Muzică şi doi de la secţia de Arhitectură, însoţiţi de directorul adjunct Adela-Ioana Mateş – responsabilul de proiect şi de profesoara de muzică Camelia Vânătoru au fost oaspeţii Şcolii de Afaceri Externe din Ningbo, China. Acolo, elevii şi profesorii au făcut cunoştinţă cu ceea ce înseamnă viaţa de licean chinez, cultura şi tradiţiile acestei ţări.
”În cadrul unui program zilnic de opt ore de curs şi două ore de pregătire suplimentară, elevii români şi-au îmbogăţit cunoştinţele de limbă şi cultură chineză, informatică, limba engleză, limba franceză, Tai Chi, caligrafie şi, nu în ultimul rând, muzică tradiţională chinezească. Au legat prietenii trainice şi au trăit alături de familiile chineze pe parcursul weekendurilor, dar au avut parte şi de experienţe culturale inedite, vizitând obiective turistice importante ale acestei ţări: Marele Zid Chinezesc, Templul Cerului şi Piaţa Tian Anmen din Beijing, cel mai mare port de mărfuri al Chinei-Beilun din Ningbo, oraşul Shanghai cu Pearl Oriental Tower, Bund-ul, oraşul Shaoxing renumit pentru vinul galben din orez, capitala provinciei Zhejiang-oraşul Hangzhou cu Rezervaţia naturală Hangzhou Bay Wetland Park, lacul West Lake, precum şi obiectivele importante ale oraşului Ningbo”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Au primit diplome
Prof.dr. Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general, i-a felicitat pe elevi şi profesorii care au fost la Şcoala de Afaceri Externe din Ningbo.
”Elevii noştri şi-au etalat măiestria în domeniul muzical în cadrul concertelor susţinute acolo: Târgul de Oferte Educaţionale, Concertul de pe Nanmen Street, Competiţia Corală şcolară etc., concerte în care au oferit Chinei puţin din tradiţiile româneşti, dar şi muzică chinezească.
Cele şase săptămâni au însemnat pentru ei noi trăiri, noi sentimente, experimentând puţin din magia acestei ţări, din tumultul vieţii de acolo, comparând mereu sistemul de învăţământ din România cu cel din China, dar şi cultura celor două ţări, totul culminând cu o emoţionantă ceremonie de rămas bun, în care elevii români au primit diplome pe care le vor putea folosi la admiterea în universităţile din China şi nu numai, pentru că e adevărat, o parte dintre ei îşi doresc deja să experimenteze şi viaţa de student în China”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Jiul doreşte să revină în Liga a III-a

Aflată în Liga a patra şi la doar câteva săptămâni distanţă de aniversarea celor 100 de ani, de la echipa...

Decizii ale Federaţiei Române de Fotbal

Comitetul de urgenţă al FRF a comunicat către formaţiile din teritoriu faptul că mai multe cluburi au întâmpinat dificultăţi în...

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu Planorul la Deva

Aeroclubul României organizează în perioada 17-28 iulie pe Aerodromul de la Săuleşti-Deva, în parteneriat cu Federaţia Aeronautică Română, cea de-a...

Închide