Actualitate

Un fals avocat a câștigat toate cele 26 de cazuri pe care le-a avut

Un kenyan a fost arestat recent după ce s-a descoperit că, în ciuda faptului că nu avea nicio pregătire formală, s-a dat drept avocat și a reprezentat diverși clienți în 26 de cazuri diferite, pe care le-a câștigat.

Plângeri
Avocat fals, apărător de succes. Brian Mwenda Njagi a fost supra­nu­mit „Mike Ross din viața reală”, cu re­ferire la popularul personaj din serialul TV „Suits”, un tânăr strălucit care lucrează la o firmă de avo­ca­tură de profil și reprezintă clienți în ciuda faptului că nu are studii for­male de drept. Comparația este jus­ti­ficată, având în vedere că Mwenda a reprezentat cu succes clienți în fața judecătorilor de la Curtea de Apel și de la Înalta Curte în 26 de ca­zuri diferite, câștigându-le pe toate.
Tânărul a reușit să se prezinte ca un avocat calificat și nici unul dintre judecătorii în fața cărora a pledat nu l-a suspectat că nu este avocat. Societatea de Drept din Kenya (Law Society of Kenya – LSK) a devenit suspicioasă doar după ce a primit plângeri din partea unui avocat real, Brian Mwenda, care s-a plâns că nu-și poate accesa contul.

Nu s-a putut conecta la contul său
„În ziua de 5 august 2022, Brian Mwenda Ntwiga a fost admis în Barou, iar adresa sa de e-mail co­rectă a fost capturată și i s-a deschis un cont în portalul avocaților”, a de­cla­rat Societatea de Drept din Zambia (LSK) într-un comunicat de presă. „Am luat legătura cu avocatul Brian Mwenda Ntwiga, care a confirmat că nu a solicitat un cer­ti­ficat de practică de la admiterea sa, motivul fiind că a lucrat la Biroul Procurorului General și nu avea ne­voie de un certificat de practică.”
Cu toate acestea, în luna sep­tem­brie a acestui an, în timp ce încerca să se conecteze la contul său pentru a-și activa profilul, Ntwiga a des­co­perit că introdusese datele de co­nec­tare incorecte. El a contactat Societatea de Drept din Kenya și, în urma unei anchete interne, s-a sta­bilit că acel cont fusese falsificat. Brian Mwenda Njagi era persoana în cauză. Acesta și-a schimbat poza de profil și a solicitat un certificat de prac­tică juridică după ce i s-a acor­dat acces la sistem.

Un magnat kenyan s-a oferit să îi plătească banii pentru cauțiune
După ce a adunat suficiente do­vezi, echipa de acțiune rapidă a filia­lei din Nairobi a Law Society of Kenya l-a arestat pe Brian Mwenda Njagi sub acuzația de uzurpare a identității unui avocat. El nu a fost încă adus în fața unui judecător, dar povestea sa i-a impresionat deja pe unii oameni, până în punctul în care un magnat kenyan s-a oferit să îi plătească banii pentru cauțiune, de­clarându-se impresionat de ante­ce­dentele sale în instanță, deși nu a pus niciodată piciorul într-unul.
Am mai văzut oameni care se dau drept medici, așa că nu este sur­prin­zător să se dea drept avocat, deși seria de 26 de cazuri câștigate de Brian Mwenda Njagi este impre­sio­nantă. Sursa: odditycentral.com