Comunitate

Un dinte, de cinci ori mai ieftin acasă

Adriana Raluca Mîţ

Lunile de vară reprezintă pentru stomatologii hunedoreni şi nu numai, perioada cea mai prosperă a anului şi asta, pentru că românii care se întorc din străinătate, în vacanţă, îmbină utilul cu plăcutul, trecând şi pe la cabinetul acestora.

Luna august, aglomeraţie mare

Ţara noastră, din punct de vedere al preţurilor solicitate de medici dentişti, este mană cerească pentru cei care au probleme de acest gen. „Muncesc în apropiere de Roma şi am fost într-o zi la o consultaţie la stomatolog. A umblat un pic la mine în gură şi pentru asta a trebuit să-i dau 50 de euro. Este foarte scump, mulţi italieni vin să-şi facă dantura în Ungaria sau România, pentru că este ieftin. Chiar anul trecut un prieten de-al meu a scos 12.000 de euro pentru câţiva dinţi puşi în Italia”, spune Ioan Suciu. Stomatologi hunedoreni spun că această lună va fi o perioadă foarte aglomerată, deoarece majoritatea celor care sunt plecaţi în ţările occidentale au concediu şi se întorc acasă. De aceea, dentiştii, învăţaţi cum merge treaba din anii precedenţi, nici nu se gândesc să-şi ia liber pe timpul verii. „În luna august vin cei mai mulţi clienţi care sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dar nu numai, când au treabă în România trec şi pe la stomatolog. Ştiu că este mult mai ieftin în România să mergi la dentist faţă de alte ţări europene şi asta, pentru că îi aud pe clienţii mei cum povestesc”, spune Bogdan Sorca, medic stomatolog.

De la 50 de euro, la 50 de lei

Teodora Zorfie lucrează ca menajeră în partea sudică a Italiei, în apropiere de Bari. În cei cinci ani de când locuieşte în Italia nu a mers niciodată la dentist acolo, pentru că „m-ar sărăci preţurile impuse de medicii talieni”. Aşa că, de câte ori vine în ţară îşi tratează şi problemele dentare care apar. „În Bari, în medie, preţurile sunt: pentru o extracţie 50 de euro, pentru o plombă se percepr între 80 şi 100 de euro iar pentru un dinte de porţelan se poate ajunge şi la 400 de euro. Aceste preţuri sunt în Bari, dar în oraşele mari tarifele sunt mult mai ridicate, poate chiar dublu”, mai spune Teodora Zorfie. Pentru a face o comparaţie a preţurilor practicate de dentiştii italieni faţă de cei din judeţul Hunedoara, am stat de vorbă şi cu medicul Larisa Mariş-Duma: „Pentru o consultaţie cer 30 de lei, o extracţie costă 50 de lei, albire dinţi 200 de lei, iar pentru coroane dentare preţurile variază între 150-420 de lei, depinde de caz. Tarifele mele sunt aceleaşi pentru toată lumea, fie străin, fie român.” Astfel, dacă doreşti să-ţi pui cinci dinţi şi alegi să faci acest lucru în România, cu cel mult 500 de euro poţi rezolva problema, pe când în Italia cu aceşti bani de-abia reuşeşti să îţi achiţi unul.

One thought on “Un dinte, de cinci ori mai ieftin acasă

  • PENTRU CINEVA CARE LUCREAZA IN STRAINATATE BINENTELES CA NU ESTE SCUMP,DAR PTR SALARIILE DIN ROMANIA PRETURILE PRACTICATE SUNT URIASE.TREBUIE DOAR SA NE UITAM PE STRADA SI SA VEDEM CATI OAMENI AU PROBLEME CU DANTURA SI NU-SI PERMIT SA PLATEASCA 100 EURO PTR UN DINTE.
    SA NU NE MAI COMPARAM CU TARILE OCCIDENTALE DOAR LA PRETURI ,SA NE RAPORTAM SI LA SALARII.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura