Un atelier de prelucrare a marmurei din Simeria poluează zona de ani de zile. Condamnaţi să înghită praful zi de zi

Sorina Popa

De mai mulţi ani, locuitorii din oraşul Simeria, din vecinătatea Străzii Traian, au parte de o situaţie care-i deranjează foarte mult. Oamenii nu se pot bucura de grădinile lor, de aerul curat, de liniştea casei, pentru că trebuie să suporte praful şi zgomotul greu al maşinilor de prelucrare a marmurei, aparţinând societăţii Cipriana Prodcom. Locuitorii spun că nu vor să-şi dea numele, pentru că mărmurarii se pot răzbuna pe ei, de aceea înghit toată ziua praful de acolo.

Zona industrială, mutată la Săuleşti
De ani de zile, situaţia nu s-a schimbat în bine pentru ei. De ani de zile, primarul oraşului, Emil Rîşteiu, spune că va trimite Poliţia Locală acolo să verifice ce se întâmplă. Degeaba. Oamenii sunt obligaţi să închidă ferestrele şi să se baricadeze în casă. Asta, deşi şi ei plătesc taxe şi impozite. MESAGERUL HUNEDOREAN a mai scris despre această situaţie de la Simeria, în urmă cu doi ani. Însă, nimic nu s-a rezolvat de atunci. De aceea, locuitorii din zona respectivă ne-au cerut din nou ajutorul. Pentru cei de acolo lucrurile sunt foarte simple. Parcă locuiesc la bloc. Nu pot ieşi în curte, de praf, nu pot să-şi întindă rufele, pentru că li se murdăresc mai tare decât înainte de a le fi spălat. Nu pot să stea liniştiţi în curţile lor.
Primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu, pare legat de mâini şi de picioare, bazându-se doar pe poliţiştii locali ai săi, care nu totdeauna îşi fac datoria. De fapt, ce se întâmplă acolo? În urmă cu mai mulţi ani, pe vremea când era primar al oraşului Petru Păun Jura, s-a aprobat o hotărâre de consiliu local prin care marmurarilor din zona Traian li s-a dat teren în Săuleşti, pentru a-şi muta acolo atelierele. Asta, pentru ca zona Traian să rămână una rezidenţială, iar poluarea să nu mai facă probleme locuitorilor. Lucru perfect normal. În afară de firma Cipriana Prodcom, toate celelalte societăţi care funcţionau pe acolo s-au mutat, înţelegând că acesta este viitorul şi normalitatea. În aceste condiţii, asistăm la o situaţie extrem de păguboasă pentru oraşul Simeria, care acum are investitori importanţi (n.r. – vezi firma Bosch care construieşte o fabrică de maşini de spălat) şi care caută zone liniştite pentru cazarea personalului. Dar, în aceste condiţii, se poate să-şi ducă angajaţii în alte oraşe din apropiere, în detrimentul simerienilor care nu vor putea închiria.

Nu ştie de nici o reclamaţie
Contactat de noi, patronul firmei Cipriana Prodcom, George Olieru, a spus că are autorizaţie de funcţionare şi că el nu ştie de nici o reclamaţie. Oricum, e greu să se colaboreze cu acest domn, care s-a arătat foarte deranjat că l-am întrebat de ce poluează zona. Se pare că Garda de Mediu nu a verificat dacă sunt îndeplinite condiţiile de mediu la această societate. Sau dacă a verificat, nu a luat măsurile stipulate în lege. Întrebarea este chiar nu se poate face nimic ca familiile de pe Strada Traian, care se învecinează cu firma de prelucrare a marmurei amintite, să nu mai fie obligate să suporte poluarea fonică şi să înghită praful rezultat de la atelierul respectiv?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.