UDMR respinge categoric proiectul unei Europe cu mai multe viteze

UDMR respinge categoric ideile care promovează o Europă cu mai multe viteze şi, în acelaşi timp, consideră că România va avea o voce şi un cuvânt de spus în procesul de reformare a UE abia atunci când va avea proiect de ţară, a arătat europarlamentarul Iuliu Winkler (foto), marţi seara, în cadrul dezbaterii electorale EuRo19 de la postul public de televiziune.

”Înainte de a spune ce vrem în Europa, trebuie să spunem ce vrem în România, care dorim să fie calea prin care vom recâştiga consensul, solidaritatea la nivelul societăţii, incluzând aici şi minorităţile naţionale, incluzând şi comunitatea maghiară. (…) Trebuie să ne găsim vocea, iar apoi trebuie să ne căutăm aliaţii, pe care îi vom găsi, în primul rând, în comunităţile, statele şi naţiunile care au trecut prin acelaşi tip de experienţă ca şi noi în cei 50 de ani în care, în mod nefericit, am fost de partea greşită a Cortinei de Fier. Cu aceşti aliaţi, cu hotărâre şi având coeziune socială putem să revigorăm vocea României în UE”, a afirmat deputatul european.
Iuliu Winkler a subliniat că UDMR doreşte un proiect care să vorbească despre o Europă cu o ”singură viteză, despre o Europă coezivă şi o Europă în care Estul şi Vestul să îşi regăsească egalitatea în şanse şi drepturi”. Europarlamentarul a mai spus că un proiect care să genereze o categorisire a cetăţenilor europeni în cetăţeni de rangul întâi şi doi trebuie respins din start. În context, el a criticat propunerea de reformare a UE venită din partea preşedintelui Franţei, care ar duce de fapt la statuarea unei Europe cu mai multe viteze.
”Noi, UDMR, respingem categoric ideile pe care preşedintele Emmanuel Macron le-a lansat într-un mod seducător, folosindu-se de ideile nobile ale libertăţii, egalităţii, fraternităţii şi solidarităţii europene. Dacă citeşti printre rânduri, vezi că preşedintele Macron, după ce a fost ales, a încercat să reformeze Franţa şi a constatat, în foarte scurt timp, că nu el va fi cel care va reforma Franţa, aşa că a hotărât să reformeze Europa. Toată această poveste a Europei cu două sau mai multe viteze trebuie respinsă”, a precizat Winkler.
Deputatul european al UDMR a mai spus că, în opinia sa, UE trebuie să revină la origini, să se reîntoarcă la valorile părinţilor fondatori. ”Europa trebuie să devină o Uniune a comunităţilor şi a regiunilor. Atunci şi comunitatea maghiară din România îşi va regăsi locul într-o Europă a egalităţii în drepturi şi şanse”, a subliniat Winkler, adăugând că Europa se află la o răscruce de drumuri, iar direcţia spre care se va îndrepta depinde în mare măsură de rezultatele alegerilor europene din 26 mai.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Marius Omotă, supărat foc pe guvern! A pierdut jumătate din bugetul local

Primarul comunei Ilia, Marius Omotă (foto), este supărat foc pe guvernanţi. De ce? Edilul a rămas cu ochii-n soare, după...

Bombă pe roţi plină cu elevi

Un bărbat care ducea copiii la şcoală cu un microbuz nu avea autorizaţie pentru a face această activitate, iar autovehiculul...

Tânărul care a ucis o femeie pe trecerea de pietoni, condamnat la închisoare cu executare

Tânărul a lovit mortal o petroşăneancă angajată în traversarea şoselei de centură a Petroşaniului. În loc să oprească pentru a...

Închide