Actualitate

Ucrainienii care pot lupta în război fug în România

Poliția Română de Frontieră afirmă că, în acest an, s-a înregistrat o creș­tere a numărului de bărbați ucraineni care încearcă să intre ilegal în România, într-un moment când armata caută noi recruți ca să reziste în fața invaziei ruse, anunță stiripesurse.

Ușoară scădere, iar apoi a crescut din nou
Recent, Poliția Română de Frontieră a declarat că, începând din februarie 2022, odată cu lansarea totală a invaziei Rusiei, numărul cetățenilor ucraineni care au trecut ilegal frontiera din nordul României este de aproximativ 11.000, o bună parte dintre ei fiind bărbați de vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, re­la­tează Balkan Insight citat de Rador Radio România.
„De la începutul conflictului din Ucraina și până acum, aproximativ 11.000 de ce­tățeni ucraineni, de vârste între 18 și 60 de ani, au fost surprinși la granița de nord a României, în județele Maramureș, Satu Mare și Suceava”, a anunțat Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației.
Coman a mai spus că, după ce, în 2023, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de treceri ilegale din Ucraina, cifra a început să urce din nou de la în­ceputul acestui an.

Explozie de tentative de treceri la începutul lui 2024
Potrivit statisticilor Poliției de Fron­tieră, în perioada ianuarie – aprilie 2024, la frontierele de stat dintre Ucraina și România, s-au înregistrat 1.218 cazuri de trecere frauduloasă.
„În asemenea cazuri au fost implicați 2.373 de cetățeni ucraineni, dintre care 1.028 au fost găsiți în județul Mara­mureș, 1.066 au fost găsiți în județul Suceava, iar 279 au fost depistați la frontiera dintre Ucraina și județul Satu Mare”, a explicat Coman.
El a avertizat că cetățenii ucraineni care trec ilegal frontiera în această zonă din nordul țării își pun viața în pericol. Până acum, 18 ucraineni au fost găsiți morți pe teritoriul românesc.
În prezent, Ucraina organizează o largă campanie de înrolare a bărbaților în armată, având în vedere că, în estul țării, armata rusă înaintează.
Ministerul Apărării din Kiev a lansat o ambițioasă campanie încercând să îi convingă pe voluntari, dar este nevoie de o creștere serioasă a numărului de recruți pentru a se acoperi lipsa acută de soldați.
Începând din 23 aprilie, Ministerul de Externe al Ucrainei și-a suspendat ser­viciile consulare din străinătate pentru ucrai­nenii cu vârtă de recrutare pentru a-i convinge se se întoarcă și să lupte pentru țară.
Conform datelor Biroului ONU pentru Refugiați, în perioada februarie 2022 – februarie 2024, pe glob s-au înregistrat aproape 6,5 milioane de refugiați din Ucraina.
Potrivit aceluiași birou ONU, alți 3,7 milioane de oameni au fost strămutați pe teritoriul Ucrainei. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura