EvenimentFlash

Turişti salvaţi din munţi

Livia Botici

Pe parcursul a două zile, trei persoane au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani, pentru a scăpa cu bine din inima munţilor. Vineri după-masa, un turist din Ungaria, care vroia să parcurgă un traseu montan, din Masivul Retezat, s-a accidentat pe munte, iar sâmbătă, doi bărbaţi din Craiova s-au rătăcit în Munţii Parâng.

A alunecat pe zăpadă

Turistul din Ungaria, de 16 ani, se afla în Munţii Retezat împreună cu mai mulţi prieteni. Potrivit celor care l-au salvat, tânărul nu era echipat corespunzător, pentru traseul dificil pe care a ales să-l străbată, motiv pentru care, atunci când se afla pe Valea Rea, la peste 2.000 de metri altitudine, pe o pojghiţă de gheaţă, formată la suprafaţa zăpezii, acesta a alunecat şi şi-a luxat glezna. În jurul orei 19, la aproape trei ore de la incident, jandarmii montani au reuşit să ajungă la locul în care se afla turistul accidentat. Pentru că nu putea să păşească, tânărul a primit primul ajutor de la jandarmi şi de la salvamontişti, care i-au imobilizat glezna, iar apoi l-au transportat cu o targă, până la cabana Pietrele. De aici, turistul a fost transportat până la o ambulanţă, cu un ATV, iar de aici, la Spitalul din Haţeg.

Turişti rătăciţi

A doua zi, după incidentul cu turistul din Ungaria, în Masivul Parâng, alţi doi bărbaţi aveau nevoie de ajutor. De această dată, turiştii erau din Craiova, şi au anunţat la 112 faptul că s-au rătăcit pe munte. Se pare că, în timp ce coborau de pe Vârful Parângul Mic, cei doi bărbaţi au ales să meargă pe o scurtătură, părăsind traseul marcat, pentru a ajunge mai repede la staţia de la baza telescaunului, unde aveau parcată maşina. Pe baza descrierii telefonice a zonei în care se aflau turiştii, jandarmii montani au reuşit, după aproape două ore, să-i găsească pe craioveni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura