Turişti rătăciți în Retezat

gentianaTrei turişti au cerut ajutorul salvamontiştilor hunedoreni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce au plecat, sâmbătă, de la Cabana Genţiana (foto) spre Vârful Peleaga (2.509 m), cu intenţia de a ajunge la Refugiul Bucura. Din cauza ninsorii şi a vicolului, cei trei s-au rătăcit pe traseu, iar în jurul orei 2.00 noaptea, când au ajuns într-o zonă cu semnal GSM, au sunat la 112 şi au cerut ajutor.

În urma datelor solicitate turiştilor, salvamontiştii au reuşit să-i localizeze şi i-au îndrumat spre Refugiul Bucura, aflat la o oră de mers de locul în care se aflau cele trei persoane. O echipă a plecat însă spre refugiul menţionat, pentru că salvatorii montani au dorit să fie siguri că turiştii au ajuns acolo şi sunt în afara oricărui pericol.

„Atunci când au cerut ajutor, cei trei turişti erau panicaţi şi le era frig. În zona în care se aflau era viscol şi ceaţă. După ce i-am îndrumat spre Refugiul Bucura, am trimis o echipă de salvamontişti în zonă, deoarece am dorit să fim siguri că turiştii sunt într-o stare de sănătate bună şi că nu sunt alte probleme”, a spus Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Salvamontiştii doresc să-i preia pe turişti de la Refugiul Bucura şi să-i conducă la Cabana Genţiana  Salvatorii montani reamintesc turiştilor că nu trebuie să se aventureze pe trasee, deoarece în această perioadă a anului se întunecă devreme, iar vremea se poate schimba de la o oră la alta. De asemenea, salvamontiştii recomandă ca turiştii să poarte un echipament adecvat şi să fie legaţi cu o coardă, în cazul în care în zonă sunt porţiuni cu zăpadă şi gheaţă. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare