Turismul nu mai e singura alternativă la minerit

19 ianuarie 2011 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

După ce ani de zile, s-a vorbit despre turism ca fiind cea mai bună alternativă la mineritul aflat într-un permanent proces de restructurare, acum, autorităţile centrale şi locale îşi dau seama că, pentru a supravieţui, Valea Jiului are nevoie de alte domenii de activitate.

Posibilităţi de investiţii
Prezent la Petroşani, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale, Sorin Găman – director în cadrul Ministerului Economiei, a declarat că turismul poate constitui doar în mică măsură o alternativă. „Încercăm să găsim soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă în alte domenii decât mineritul. Turismul este o soluţie care nu poate acoperi mai mult de 9-10 la sută din total.  Problema este că trebuie să ai infrastructură ca turistul să vină, să dezvolţi servicii, ca vizitatorul să se simtă bine. Dar, nici aceasta nu este o soluţie. Noi încercăm să găsim alternative, în sensul creării unor alte industrii care pot absorbi forţa de muncă”, a declarat Sorin Găman, care spune că există premisele dezvoltării altor activităţi viabile. Sorin Găman spune că potenţialilor investitori le vor fi prezentate posibilităţile de a investi în Valea Jiului şi vor fi invitaţi în zonă reprezentanţii Camerelor de Comerţ  şi ai ambasadelor.
Viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea, este, la rândul său, convins că turismul nu va putea rezolva toate problemele celor şase oraşe şi municipii din Vale: „Orice altă capacitate productivă, care ar crea locuri de muncă, ar putea fi o alternativă pentru minerit”.
Numai că, până acum, investitorii au ocolit în general Valea Jiului şi din cauza imaginii create în urma mineriadelor. Iar factorii de decizie sunt de acord că trebuie schimbate şi mentalităţile pentru atragerea investitorilor. „Din păcate, imaginea Văii Jiului, creată cu mult timp în urmă, undeva la începutul anilor 90, rămâne o problemă şi, sincer, nu văd o altă soluţie, decât ca aceia care insistă să ne considere o altă parte a societăţii, să vină aici şi să vadă la faţa locului că, de fapt, lucrurile nu stau aşa”, a spus Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petroşani.
Până atunci, autorităţile locale din Valea Jiului sunt pregătite cu terenuri atractive, numai bune pentru dezvoltarea unor afaceri.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Petrosanean spune:

    Minciuni,nu se va face nimic doar disponibilizari.

  2. URICANEAN OPTIMIST spune:

    ORICE DISCUTIE SAU GANDURI PENTRU A RENASTE VALEA JIULUI ESTE DE SALUTAT.NU POT FI DE ACORD CU FOARTE MULTA LUME DIN VALE CARE SE MULTUMESTE SA PUNA TARA LA CALE ORI LA UN BIRT DE MANAII-A,ORI LA UN CLUB PLIN DE FUM DE TIGARA.TOTI ACESTI DESTEPTI CARE STIU TOT AU MERS CA VANDALII LA BUCURESTI STRICAND IREMEDIABIL ATRACTIVITATEA VAII JIULUI PENTRU CA NICI ATUNCI NICI ACUM NU REALIZEAZA CA MINERITUL ESTE KAPUT,IAR ACUM PENTRU BINELE COPIILOR NOSTRI TREBUIE ALTCEVA PENTRU ATI CASTIGA EXISTENTA IN VALE.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Solidaritate pentru Orăştie

Un proiect de lege al Ministerului Justiţiei, având ca scop redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, ar putea desfiinţa Judecătoria...

Un fost poliþist comunitar, decis sã execute silit Primãria Vulcan

Şeful Administraţiei Publice Locale Vulcan are o plângere penală, pentru că nu a dus la îndeplinire o decizie judecătorească irevocabilă....

La un pas de moarte

O timişoreancă, în vârstă de 55 de ani, a scăpat ca prin minune cu viaţă, după ce maşina în care...

Închide