Actualitate

Tunelul Guoliang, construit cu dalta și ciocanul

Tunelul Guoliang (foto) din mun­ții Taihang, provincia chineză Henan, este desemnat ca fiind unul dintre cele mai spec­ta­cu­loase drumuri din lume. Are o lun­gime de 1.200 de metri și a fost construit cu… dalta și ciocanul.

O atracție turistică
Nemulțumiți de faptul că lo­ca­li­tatea lor este izolată în munți, 13 săteni și-au vândut animalele și casele pentru a putea cumpăra tot ce aveau nevoie pentru a putea duce la bun sfârșit construcția tunelului…
Construcția tunelului care leagă satul Guoliang de restul provinciei a început în anul 1972 și a durat cinci ani de zile. În tot acest timp, mun­citorii au avut nevoie de 4.000 de ciocane, câteva mii de dălți și circa 12 tone de oțel. Din cauza dificultății săpăturilor și a uneltelor rudimentare, pe unele porțiuni din munte sătenii avansau cu doar 1 metru în 3 zile. Totuși, au reușit să finalizeze proiectul, iar la 1 mai 1977 tunelul a fost deschis tra­ficului. Peretele acestuia este ne­uniform și presărat cu 30 de “fe­restre” de diferite mărimi și for­me pentru iluminare. Lățimea ma­xi­mă este de 5 metri, tunelul fiind plasat pe unul dintre primele zece cele mai abrupte drumuri din lume.
În timp tunelul a devenit o atrac­ție turistică deosebit de in­te­re­santă. Astăzi, mii de oameni din întreaga lume îl vizitează, fascinați de povestea construcției.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura