Tumoră vasculară de peste 3,5 kilograme, îndepărtată de medici de pe piciorul unei paciente, la Timișoara. Fiica primarului din Hunedoara, în echipa medicală

Medicii chirurgi din Clinica de Chirur­gie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara au operat ieri o pacientă, salvându-i piciorul de la o posibilă am­putație, scrie pressalert.ro. Din echipa de medici a făcut parte și fiica prima­ru­lui din municipiul Hunedoara. Giorgiana Bobouțanu (foto) este medic aneste­zist.
„Tumora era gigantă. Ocupa aproape în întregime coapsa dreaptă cu parti­cu­laritatea că pedicolul femural, în zona inghinală, era inglobat în aceasta. Ope­rația a durat cinci ore, fără incidente. Am protejat vasele de sânge și nervii peri­ferici astfel că pacienta va putea merge bine, fără a fi nevoie de intervenții supli­men­tare. La sfârsitul operației tumora cântărea peste 3,5 kg. Acum tânăra pa­cientă urmează o perioadă de con­vales­cență si tratament specific”, au transmis chirurgii.
Tânara de 29 de ani, internată în Clinica de chirurgie vasculară a SCJUT a fost operată ieri, după ce rezultatele in­ves­tigațiilor au confirmat că este vorba despre o tumoră la piciorul drept. Con­form comunicatului instituției, până a ajunge la doctorii din Spitalul Județean parcursul medical al pacientei a fost destul de complicat și lung, deoarece a fost nevoie de consultații și analize di­verse și complexe, pentru a se stabili cu precizie diagnosticul. „Mă durea coapsa dreaptă si observam cum creste în volum. Timp de 6 ani tot apăreau amor­țeli și furnicături, iar la picioare aveam senzatia de frig. Toate le-am pus pe seama faptului că m-am îngrăşat si, apoi, tineam cură de slăbire, Într-adevăr, slă­bind, piciorul se mai subția însă tot era mult prea mare. Am fost la un spital din Timișoara, acolo medicii mi-au făcut o operatie de biopsie și de la ei am primit recomandarea să merg la Chirurgie vas­culară, la Spitalul Judetean. Aici am intâlnit o echipă de chirurgi care au mai facut astfel de operatii de anvergură si le multumesc pe această cale doamnei doctor Andreea Rață (șef sectie Chi­rurgie Vasculară) și domnului doctor Sorin Barac (Chirurgie Vasculara si Chirurgie Plastica)”, a spus pacienta. Chirurgii de la Vasculară spun că astfel de tumori, de asemenea dimensiuni, sunt destul de rare. De regulă, se în­tâmplă la persoane corpolente deoa­re­ce grăsimea suferă modificări și se poate ajunge rapid la tumori și de aici, în cazuri de depășire a pragului de ope­ra­bilitate, se poate ajunge la amputație majoră. Recomandă pacienților un con­sult rapid la un medic chirurg în cazul în care observă modificări substanțiale de pildă, porțiuni de piele încrețită, întărită, membre crescute în volum, total sau parțial. Echipa operatorie a fost formată din, Ș.L dr. med Andreea Rață, Conf. Dr. Sorin Barac, Dr. Adelina Mzi, Dr. Vadim Breahnă, as. Cecilia Duma și Giorgiana Bobouțanu, medic anestezist.