Actualitate

Marius Budăi: Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate

„Absolut toate” pensiile care de­pă­şesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii vor fi recalculate, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include re­cal­cularea acelor pensii al căror cuan­tum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate, a declarat ministrul.

Prin dezbatere parlamentară
„Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care de­păşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a declarat, la România Tv, Marius Budăi. El a spus că astfel de pensii se în­registrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi.
Pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80 la sută din ve­nitul brut al pen­sio­na­rului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra, a menționat Budăi. Întrebat dacă există o modalitate con­cretă privind mo­dul de re­cal­cu­lare a acestor pen­sii, Budăi a spus: „Nu aceea e problema, pro­blema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agre­at cu Comisia Europeană şi să fie pu­blicat în Monitorul Oficial, ast­fel încât să-l putem pune în vigoare”. Ministrul Muncii a spus că un astfel de proiect nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Ur­genţă, ci prin dezbatere par­la­men­tară. Întrebat dacă se va ajunge la im­po­zi­ta­rea pensiilor, ministrul a pre­cizat că există „o recomandare în ra­portul Băncii Mondiale, dar tot în ra­portul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Mi­nis­te­rului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.