Actualitate

Trump schimbă regulile după Covid-19. Va împiedica scurgerile accidentale să pună în pericol omenirea

Donald Trump a anunţat o serie de măsuri menite să restricţioneze anu­mite cercetări virusologice pe care le consideră „periculoase” şi pe care le con­sideră responsabile de pandemia de Covid-19. Înconjurat de repre­zen­tanţi ai mai multor agenţii de sănătate, preşedintele american a semnat un ordin executiv menit să „îm­bu­nă­tă­ţeas­că siguranţa şi securitatea cer­ce­tării biologice”, relatează AFP, con­form News.ro.

Mai virulenți
Printre măsurile anunţate se numără încetarea finanţării federale americane pentru anumite programe de cercetare situate în străinătate şi care implică aşa-numita cercetare „gain-of-function”. Aces­te lucrări implică modificarea de­li­berată a agenţilor patogeni. În viru­so­lo­gie, de exemplu, este utilizată pentru a studia evoluţia viruşilor, făcându-i ar­ti­fi­cial mai virulenţi sau mai transmisibili, cu scopul de a preveni viitoarele pan­de­mii şi de a dezvolta vaccinuri. Dar unii specialişti consideră că riscurile de acci­dente sunt prea mari raportat la be­neficiile reduse.
Pentru administraţia Trump, aceste practici se află în spatele recentei pan­demii mondiale care a ucis peste un mili­on de persoane în Statele Unite şi alte câteva milioane în întreaga lume. Ei susţin că virusul SARS-CoV-2 a fost creat ca urmare a cercetărilor finanţate, printre altele, de Statele Unite şi efec­tuate de Institutul chinez de virusologie din Wuhan, locul de naştere al pan­de­miei.
„Acest coşmar este probabil re­zul­tatul manipulării Mamei Natură într-un la­bo­ra­tor de către câţiva oameni de ştiinţă cu ajutorul tehnologiei exportate din Sta­tele Unite”, a declarat luni Marty Makary, noul şef al Administraţiei ame­ri­cane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Teoria scurgerii din laborator, tot mai susținută în SUA
Descrisă cândva drept teorie a cons­pi­raţiei, teoria scurgerii virusului din la­borator a câştigat recent în popularitate în Statele Unite şi este acum susţinută de autorităţile americane cu diferite gra­de de certitudine. Cu toate acestea, ea este încă larg dezbătută de oamenii de ştiinţă. La fel ca şi întrebarea dacă lucrările finanţate din fonduri ame­ri­cane la Wuhan ar trebui sau nu să fie cla­sificate drept „cercetări cu câştig de funcţionalitate”.
Măsurile anunţate desemnează China drept ţara în care astfel de cercetări nu mai pot fi finanţate.
„Nu există nici un laborator care să fie la adăpost de scurgeri – şi acest lucru va împiedica scurgerile acci­dentale să aibă loc în viitor şi să pună în pericol ome­nirea”, a insistat secretarul de stat pen­tru sănătate, Robert Kennedy Jr, pe X.
Decretul prevede, de asemenea, ela­borarea unei strategii pentru „regle­men­tarea, limitarea şi monitorizarea” acestui tip de cercetare în Statele Unite şi încetarea finanţării pentru alte tipuri de cercetare în ţările considerate ca ­nea­vând o supraveghere suficientă.
Decretul face parte din eforturile mai am­ple ale noii administraţii americane de a remodela politica americană în do­­me­niul ştiinţei şi al sănătăţii, în spe­cial prin re­duceri masive ale bugetelor de cer­ce­tare şi concedieri pe scară largă a oa­me­ni­lor de ştiinţă din cadrul agenţiilor federale. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura