Tronsonul hunedorean al gazoductului BRUA, finalizat
Prima fază a proiectul gazoductului BRUA a fost încheiată, Transgaz anunțând și o economie de 20 de procente față de costul estimat pentru realizarea investiției. ”Proiectul BRUA faza 1 s-a încheiat la valoarea de 377 milioane de euro, respectiv cu o economie de 21 la sută faţă de valoarea scoasă la licitaţie, de 478 milioane de euro”, precizează Transgaz într-un comunicat.
Capacitatea de transport
Faza 1 a proiectului a constat în realizarea mai multor obiective, iar în județul Hunedoara a însemnat construcția magistralei de transport de la km 322,01 în zona localităţii Pui, până la km 481,92, în judeţul Timiş.
Potrivit Transgaz, gazoductul BRUA faza 1 are în prezent întreaga capacitate de transport rezervată pe direcţia spre Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (Ungaria) şi tranzitează gaze naturale care intră din Bulgaria în România, prin punctul de interconectare de la Kardam (BG)-Negru Vodă1 (RO). Capacitatea transportată în prezent prin gazoductul BRUA – faza 1 este de 4,6 milioane mc pe zi, ceea ce înseamnă un volum anual de 1,68 miliarde mc, respectiv un grad de încărcare a conductei de transport de 96 la sută. Odată cu punerea în funcţiune a gazoductului BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi va putea să-şi asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piaţa internă şi va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate şi securitate energetică pentru consumatorul român, precizează sursa citată. În acelaşi timp, BRUA (conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria) Faza 1 înseamnă şi o cale de acces la pieţele europene pentru potențiala producţie de gaze naturale extrase de ţara noastră din Marea Neagră. (M.Gânju)