Tronsonul hunedorean al gazoductului BRUA, finalizat

Prima fază a proiectul gazoductului BRUA a fost încheiată, Transgaz anun­țând și o economie de 20 de procente față de costul estimat pentru realizarea investiției. ”Proiectul BRUA faza 1 s-a încheiat la valoarea de 377 milioane de euro, respectiv cu o economie de 21 la sută faţă de valoarea scoasă la licitaţie, de 478 milioane de euro”, precizează Transgaz într-un comunicat.

Capacitatea de transport
Faza 1 a proiectului a constat în rea­li­zarea mai multor obiective, iar în județul Hunedoara a însemnat construcția ma­gis­tralei de transport de la km 322,01 în zona localităţii Pui, până la km 481,92, în judeţul Timiş.
Potrivit Transgaz, gazoductul BRUA faza 1 are în prezent întreaga capacitate de transport rezervată pe direcţia spre Un­garia, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (Ungaria) şi tranzitează gaze naturale care intră din Bulgaria în Ro­mânia, prin punctul de interconectare de la Kardam (BG)-Negru Vodă1 (RO). Capa­citatea transportată în prezent prin ga­zo­ductul BRUA – faza 1 este de 4,6 milioane mc pe zi, ceea ce înseamnă un volum anual de 1,68 miliarde mc, respectiv un grad de încărcare a conductei de trans­port de 96 la sută. Odată cu punerea în funcţiune a gazoductului BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi va putea să-şi asigure apro­vi­zionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piaţa internă şi va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate şi securitate energetică pentru consumatorul român, precizează sursa citată. În acelaşi timp, BRUA (con­ducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria) Faza 1 înseamnă şi o cale de acces la pieţele europene pentru potențiala pro­duc­ţie de gaze naturale extrase de ţara noas­tră din Marea Neagră. (M.Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.