ComunitateFlash

Trenuri transformate în dormitoare

04 X 1 tren

Dana Istudor

După oamenii străzii, în municipiul Petroşani şi în întreaga Vale a Jiului au apărut şi oamenii gării. Aceştia îşi fac veacul prin staţiile CFR din zonă, unde cerşesc, dorm şi uneori, mai bagă mâna prin buzunarele călătorilor. Toţi sunt oameni cu grave probleme sociale, care au ajuns pe străzi, după ce şi-au pierdut puţinul avut, în general, din vina lor.

Au pierdut locuinţa
În staţia CFR din Petroşani „locuiesc“ de luni bune, trei oameni ai gării, printre ei aflându-se şi Vasile Berinde. Ajuns la vârsta de 37 de ani, pe care i-a împlinit chiar în această lună, el are doar opt clase, nu a lucrat niciodată legal undeva şi de 18 luni locuieşte efectiv în gară. Doarme în personalul de Craiova, care staţionează peste noapte în Petroşani, se spală la fântâna din gară şi mănâncă din când în când. „În Petroşani, nu mai am pe nimeni. Stăteam cu tata şi bunica, dar după ce ei au murit, am pierdut şi locuinţa în care stăteam, în Colonie. Am rămas doar cu hainele de pe mine şi cu câteva lucruşoare pe care le ţin prin gară. Noaptea dorm în personalul de Craiova şi ziua mă duc la cerşit prin localitate sau îi ajut pentru o felie de pâine sau un ceai, pe patronii de magazine din gară. Mai am o mamă şi câţiva fraţi, dar nu vreau să apelez la ajutorul lor, pentru că nu ne înţelegem“, a declarat Vasile Berinde.

Să-i lase în pace
La fel ca el, „trăiesc“ tot în gară şi alte două persoane, dar cei doi concubini sunt mai puţin vorbăreţi. „Nu avem nimic de declarat, pentru că oricum, nimeni nu ne ajută şi apoi, când vine vorba despre noi, urmează controale şi ne alungă iar din gară. Cel mai bine ar fi să ne lăsaţi în pace“, au spus aceştia. Oamenii gării le creează probleme şi şefilor Staţiei CFR din Petroşani. Deşi au încercat de mai multe ori să scape de cei care locuiesc sau cerşesc prin gară, situaţia încă nu a putut fi rezolvată. „Nu numai în Petroşani există această problemă, ci în toate gările din Valea Jiului, pentru că săraci sunt peste tot. Îi scoatem noaptea din trenuri, dar ei se întorc înapoi, pentru că nu au unde locui. Avem mai multe plângeri de la cei care tranzitează gările din zonă, cerşetorii creându-le unele disconforturi, dar deocamdată, nu am putut eradica fenomenul“, au declarat reprezentanţii Staţiei CFR Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura