Politica si administratie

Trecem iarna cu bine. Soluțiile propuse de PNL au fost adoptate de coaliție!

Consecvenți principiilor conform cărora cetățeanul trebuie să fie în centrul ac­ți­u­ni­lor și deciziilor noastre, am reușit, în cadrul negocierilor din coaliție, să îmbunătățim cadrul legal privind plafonarea și com­pen­sarea facturilor la energie, astfel încât românii să fie afectați cât mai puțin de criza mondială a prețurilor. Astfel, plafoa­nele pentru care se acordă aceste măsuri de sprijin scad, compensația crește, iar fac­turile greșite se recalculează, fără pe­nalități și debranșări.
Pachetul de soluții cu care Partidul Național Liberal a venit în cadrul negocierilor re­prezintă în esență o protecție sporită pentru populație și, deopotrivă, pentru IMM-uri.

Iată care sunt cele trei soluții ale PNL:
1. Recalcularea facturilor greșite, fără penalități și debranșări.
2. Protecția consumatorilor casnici, atât la gaz cât și la energie electrică prin scăderea plafoanelor; prin creșterea plajei de consum și prin creșterea compensației la factură.
3. Protecție pentru IMM-uri – prin pla­fo­narea prețurilor.
Concret, potrivit deciziilor luate în coaliție plafonul la energie electrică a scăzut de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt.În același timp, la pro­punerea PNL plafonul consumului la energie electrică a crescut de la 300 kilowați la 500 de kilowați. Prin urmare, com­pensarea va avea o valoare de 0,291 lei/kilowatt, adică un consumator va plăti 0,68 lei/kilowatt. În plus, la gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea,valoarea compensației la gaz a crescut de la 33% la 40%, fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt.
Partidul Național Liberala găsit soluții și pentru protejarea mediului privat, așa cum de altfel am promis, astfel că a fost plafonat prețul la energie electrică pentru IMM-uri la 1 leu/kilowatt.
Toate aceste decizii convenite în coaliția de guvernare urmează să fie aplicate în pe­rioada 1 februarie-31 martie 2022.
În acest fel, reușim să oferim o protecție spo­rită a cetățenilor și firmelor, fără dis­cri­minări și distorsiuni care să afecteze pe ter­men lung funcționarea economiei, dar și fără afectarea echilibrelor bugetare.
Costurile noilor măsuri pe care le-am pro­pus în cadrul negocierilor din coaliție sunt estimate la 3 miliarde de lei, iar soluțiile cu care PNL a venit sunt realiste și sustenabile, putând fi suportate de buget.
Cât privește soluțiile pe termen lung, care să rezolve problema structurală a prețurilor din energie, considerăm că este necesar un plan de investiții multianual, asumat trans­par­tinic, pentru a asigura securitatea ener­getică a României. În acest context, fruc­ti­fi­carea potențialului consistent de rezerve naturale de gaze ale României din Marea Nea­gră devine cu atât mai urgentă, iar legea offshore este o prioritate absolută pentru PNL.

Deputat Vetuța Stănescu,
președintele PNL Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura