Actualitate

Trebuie schimbată legislaţia

02-Ioan-Prip bunNatalia Bumbac

În urma simpozionului intitulat „Probleme şi Soluţii în Implementarea şi Operarea Sistemelor Judeţene de Management Integrat al Deşeurilor”, desfăşurat în perioada 18 – 20 noiembrie, în organizarea ADI „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID)” Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, au fost trase câteva concluzii importante. Principalele idei care s-au desprins în urma discuţiilor dintre participanţii la simpozion au ţinut de modificarea cadrului legislativ prezent, astfel încât să nu existe blocaje în proiectele de infrastructură de interes major pentru populaţie.

„Simpozionul „Probleme şi Soluţii în Implementarea şi Operarea Sistemelor Judeţene de Management Integrat al Deşeurilor” a fost un succes, prin prisma consistenţei discuţiilor pe care le-am avut cu participanţii. În prima parte am identificat deficienţele de implementare ale SMID, fiind prezenţi 20 de reprezentanţi ai ADI-urilor din alte judeţe. Atât cei din Iaşi, cât şi cei de la Brăila, Argeş sau alte judeţe şi-au spus problemele ivite în diferite stadii de implementare ale proiectelor. Nu ascundem faptul că au fost iniţiative de schimbare a legislaţiei privind taxa de depozitare a deşeurilor, dar şi alte propuneri de modificare a cadrului legislativ actual, cum ar fi modalitatea de organizare a licitaţiilor. Spre exemplu, în judeţul Neamţ, proiectul a mers foarte bine dar s-a blocat în faza de delegare a serviciilor către operatorii de salubritate. Cadrul legislativ trebuie revizuit, astfel încât situaţii de acest gen să nu se mai întâmple. În special ne referim la Ordonanţa nr.34, în care se prevede ca ofertantul care propune cel mai scăzut preţ, să fie declarat câştigător. Trebuie schimbată această prevedere pentru a pune accent pe calitate. Nu poţi avea calitate pe bani puţini. Toate aceste propuneri de modificare a legislaţiei vor fi centralizate de către preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) România în Managementul Integrat al Deşeurilor, Gabriel Moiceanu, urmând să fie transmise la nivel central”, a declarat Ioan Prip (foto), directorul executiv al ADI „SMID” Hunedoara.
Acesta a adăugat că la simpozion au fost analizate şi aspectele organizatorice ale FADI România în Managementul Integrat al Deşeurilor, ADI „SMID” Hunedoara fiind membru în comitetul director al acestui organism, alături de reprezentanţi ai judeţelor Argeş, Arad, Bistriţa şi Iaşi. Trebuie menţionat că proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ a ajuns în etapa de pregătire a caietelor de sarcini privind delegarea serviciului de salubritate către operatori.
Prima parte a proiectului SMID, constând în realizarea infrastructurii a ajuns la final, până acum fiind construit Centrul de management al deşeurilor de la Bârcea Mare, staţia de sortare de la Petroşani, dar şi alte lucrări conexe proiectului.

One thought on “Trebuie schimbată legislaţia

  • Trebuie schimbată legislaţia? Să nu câştige licitaţia cei care oferă preţul cel mai mic ? Cică nu se poate obţine calitate pe bani puţini. Bun, licitaţia nu are loc pe baza unui caiet de sarcini? Deci toţi participanţii trebuie să răspundă aceloraşi cerinţe. Domnule Prip, pe ce lume trăiţi ? Licitaţia este o condiţie europeană fără de care nu se poate. În acest sens nu se poate modifica legea. Domnule preşedinte David luaţi „hăţurile” în mână până nu este prea târziu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura