Traficanţii de migranţi, condamnaţi de tribunal

03 turciretinu (1)

Nicoleta Popa

Instanţa a dat ieri sentinţa în dosarul în care un grup de cetăţeni turci şi români au fost cercetaţi pentru trafic de persoane şi constituire de grup infracţional organizat. Judecătorii au acordat pedeapsa cea mai grea care se impunea în acest caz.
Astfel, turcul Mehmed Kizilirmak a fost găsit vinovat pentru constituirea grupului infracţional, dar şi pentru trafic de persoane. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi extrădarea lui în Turcia după săvârşirea pedepsei. Pentru alţi trei membri ai grupului, doi români şi un turc, respectiv Ionel Ivan, Fani Ene şi Fatih Bozkurt, sentinţa a fost de trei ani de puşcărie. Alexandru Valentin Stănescu, un alt membru din acest dosar, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată, fiind impusă pedeapsa accesorie pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni, ceea ce înseamnă că va fi supravegheat de oamenii legii. El a fost găsit vinovat pentru că a participat la transportul migranţilor din gara Lipova până în Arad.
Aceştia trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare în valoare de 1.600 de lei fiecare, iar Mehmed Kizilirmak are de plată 2.400 de lei pentru cheltuieli judiciare şi pentru onorariul avocatului numit din oficiu.
Acuzaţii pot face recurs în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei Tribunalului Hunedoara.

Îi îmbarcau clandestin în TIR-uri
Potrivit anchetatorilor, migranţii erau preluaţi de membri ai grupării şi cazaţi succesiv în mai multe locaţii, în apartamente sau pensiuni izolate. Între localităţile de cazare, ei erau transportaţi cu autoturisme închiriate de către membrii grupării, ori erau trimişi cu trenul. Aveau asupra lor bilete în limba română, pe care era trecută destinaţia şi le arătau taximetriştilor cu care ajungeau la adresele respective. După ce traficanţii strângeau un grup de 20 de migranţi, îi transportau în zona frontierei de vest, îi îmbarcau clandestin în autotrenuri de transport marfă şi îi treceau fraudulos în Ungaria, prin punctele de trecere a frontierei Nădlac, Turnu, Petea şi Salonta. Din Ungaria, migranţii erau preluaţi de ceilalţi membri ai grupului. Avocaţii susţin că nu sunt probe suficiente pentru ca aceştia să rămână în arest. Patru dintre ei sunt arestaţi, iar celălalt acuzat este cercetat în stare de libertate.

6.000 de euro, pentru trecerea frontierei
Bărbaţii sunt acuzaţi că în schimbul unor sume de bani, care se ridicau până la 6.000 de euro, traficanţii au ajutat mai mulţi turci, sirieni şi kurzi să treacă ilegal frontierele României spre Occident, pentru a munci acolo. Potrivit anchetatorilor, reţeaua a acţionat în ultimii doi ani pe teritoriul României, în judeţele din vestul şi centrul ţării, liderul ei fiind în Turcia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.