Eveniment

Traficanţii de comori dacice nu s-au prezentat la proces

Rudel  1240

Nicoleta Popa

Un număr de 10 persoane, români şi străini, acuzate că au efectuat detecţii şi săpături în situri arheologice din Munţii Orăştiei, au fost aşteptate ieri să îşi susţină nevinovăţia în faţa magistraţilor de la Judecătoria Deva. La proces s-a prezentat doar unul dintre cei acuzaţi, Daniel Sorin Jurcă, zis „Rudel”, care este cercetat pentru efectuarea unor detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, dar şi pentru furt calificat de obiecte de patrimoniu cultural. Pentru că inculpaţii au lipsit ieri, judecătorii au stabilit următorul termen pentru 2 februarie 2010.

Acuzaţi de braconaj arheologic
Grupul, condus de cetăţeanul sârb Ilic Ljubisa, zis Johnny Americanu”, şi de Radu Horia Camil, cetăţean român şi britanic, este acuzat că a prejudiciat statul român cu peste şase milioane cinci sute de euro.
Inculpaţii sunt acuzaţi că, în perioada 1998-2007, s-au constituit în asociaţii infracţionale, care au desfăşurat o activitate sistematică de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, internă şi internaţională, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.
În cursul urmăririi penale, au fost recuperate nouă brăţări spiralice din aur, în valoare de 3.850.800 de euro, aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. Organele judiciare au recuperat, de asemenea, următoarele loturi de artefacte, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un depozit de 105 piese arheologice, reprezentând diverse tipuri de arme şi unelte dacice din fier, bronz, plumb, în valoare de 30.000 de euro; un lot de 4.000 piese arheologice (monede, vase, arme etc.) în valoare de 40.000 de euro, predate la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Primul grup, condus de Iulian Ceia, aşteaptă sentinţa finală pe data de patru decembrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura