Guvernul Boc a decis, devenii suportã

05 Impozite si taxe Coada Oameni (1)

Nicolle Ebner

 Ca să nu fie sancţionat că nu respectă prevederile legale adoptate de Guvernul Boc, Consiliul Local Deva a fost nevoit să majoreze taxele şi impozitele locale pe anul 2010, cu 20 la sută, aşa cum a poftit ministrul hunedorean al Finanţelor, Gheorghe Pogea, prin HG 956/2009.

Taxe şi impozite mai mari cu 20 la sută 
Astfel, în cazul impozitului/taxei pe clădire datorat de către contribuabili persoane fizice şi juridice, se aplică majorarea de 20 la sută, începând cu data de 1 ianuarie 2010. Aceeaşi majorare se aplică şi în cazul taxelor pe care persoanele fizice sau juridice trebuie să le plătească pentru terenurile cu construcţii amplasate în intravilan. Proprietarii de autovehicule cu o capacitate cilindrică  de până la 1.600 cm3 inclusiv, vor plăti un impozit majorat cu 10 la sută. Vestea bună este că, toate creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31.12.2009, mai mici de 10 lei, se anulează. De asemenea, guvernul a dat voie primăriilor să aplice, în continuare, bonitatea de cinci la sută, în cazul în care contribuabilii îşi plătesc impozitele pe clădiri, terenuri şi maşini, în primele trei luni ale anului 2010.

„Cine a dat şi hotărârea asta de guvern?”
În mod normal, un asemenea proiect de hotărâre ar fi trebuit să fie aprobat în unanimitate, că doar nu poţi nesocoti HG 959/ 2009, gândită până în cel mai mic detaliu de ministrul PDL al Finanţelor, Gheorghe Pogea. Spre surprinderea tuturor participanţilor la şedinţa CL Deva de ieri, singura care nu a fost de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor a fost consilierul PDL Deva, Mădălina Mateucă. Ba mai mult, ofensată, aceasta a cerut socoteală executivului Primăriei Deva, cum de îşi permite să facă majorări şi să împovăreze populaţia, pe timp de criză. „Doamna Mateucă, nu facem altceva, decât să respectăm o hotărâre dată de guvernul dumneavoastră. Până acum, Primăria Deva a blocat taxele şi impozitele la nivelul anului 2006, dar Guvernul Boc ne-a obligat să le mărim. Aşa că trageţi-i la răspundere pe ministrul Pogea şi Guvernul Boc, nu pe noi”, a răspuns viceprimarul Florin Oancea, la acuzaţiile aduse de consilierul PDL. „Ce hotărâre de guvern, că eu nu ştiu despre ce este vorba. Nu am citit despre o asemenea hotărâre de majorare a taxelor şi impozitelor pentru populaţie”, a declarat surprinsă consiliera. În cele din urmă, trasă de mânecă de colegii din PDL, Mădălina Mateucă s-a aşezat cuminte în banca ei, menţionând că, în acest caz, nu mai este împotriva măririi taxelor, ci se abţine.
Odată depăşit momentul penibil, hotărârea a fost adoptată, pentru că altfel, nu se poate lucra bugetul pe anul 2010.

2 comentarii la „Guvernul Boc a decis, devenii suportã

  • 25 noiembrie 2009 la 14:43
    Permalink

    Cred ca bateti rau de tot campii in articol. Am citit, prin natura profesiei mele trebuie sa fiu informata cu legislatia in domeniul fiscal, HG 956/2009 (nu 959 cum scrieti undeva in cuprinsul articolului)si nu scrie nicaieri ca trebuie marite aceste taxe.

  • 25 noiembrie 2009 la 23:17
    Permalink

    nicolle, esti varza

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.